Θανάσιμη παγίδα μπορεί να αποδειχτεί το θαλασσινό νερό για τα κινητά | dete

Θανάσιμη παγίδα μπορεί να αποδειχτεί το θαλασσινό νερό για τα κινητά

Θανάσιμη παγίδα μπορεί να αποδειχτεί το θαλασσινό νερό για τα κινητά, φέρνοντας τους ιδιοκτήτες τους σε απόγνωση. Μια τολμηρή selfie δίπλα στο κύμα ή μια βουτιά με το κινητό στο τσεπάκι του μαγιό είναι αρκετές για να φέρουν την καταστροφή, οδηγώντας το αγαπημένο gadget κάθε ανθρώπου στον «πνιγμό». Επαφές, φωτογραφίες και βίντεο χάνονται για πάντα. ΄Η μήπως όχι;

Ειδικοί σε θέματα τεχνολογίας δίνουν «ελπίδα στο όνειρο» ότι το κινητό θα αρχίσει να λειτουργεί ξανά κανονικά, με ένα τρικ που πιο πολύ θυμίζει «συμβουλές της γιαγιάς», παρά αποτέλεσμα «τεχνολογικής» σκέψης. Εως τώρα τον ρόλο του «ναυαγοσώστη» έπαιζε το ρύζι. Οι ειδικοί συνέστηναν να σκουπιστεί με πετσέτα το βρεγμένο smartphone και να τοποθετηθεί το γρηγορότερο δυνατό μέσα σε ρύζι για πολλές ώρες. Αυτό προτεινόταν ώστε το άμυλο του ρυζιού να απορροφήσει υγρασία, «τραβώντας» την από το εσωτερικό της συσκευής. Ωστόσο η μέθοδος αυτή δεν αποδίδει πάντα, διότι, αν και αφαιρεί το υγρό στοιχείο, δεν κάνει το ίδιο με τα άλατα που παραμένουν στο εσωτερικό δημιουργώντας προβλήματα στα ηλεκτρικά κυκλώματα του κινητού, τα οποία δεν επιτρέπουν την επαναλειτουργία του. Επιπρόσθετα, μικροί κόκκοι ρυζιού μπορεί να σφηνώσουν στην υποδοχή των ακουστικών αχρηστεύοντάς την.

Γι' αυτό τον λόγο καλύτερη λύση, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «BBC Focus», είναι η χρήση καθαρού οινοπνεύματος. Μόλις βραχεί το κινητό, πρέπει να αφαιρεθεί αμέσως η μπαταρία και να βυθιστεί η υπόλοιπη συσκευή σε καθαρό οινόπνευμα, μέσα σε πλαστική σακούλα. Στη συνέχεια η σακούλα πρέπει να δεθεί, ώστε να μην παίρνει αέρα. Το οινόπνευμα θα απωθήσει το νερό από το εσωτερικό του κινητού, ενώ ταυτόχρονα θα αφαιρέσει και τα άλατα. Χρειάζεται προσοχή όμως, μια και το οινόπνευμα είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο υλικό. Η μέθοδος δεν έχει πάντα επιτυχία, είναι όμως μια «πρώτη βοήθεια» που μπορεί να σώσει τη συσκευή, η οποία είναι συνήθως αρκετά ακριβοπληρωμένη.