Θάνος Ντόκος: Σάλος με τις δηλώσεις του για «συνεκμετάλλευση» Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο | dete

Θάνος Ντόκος: Σάλος με τις δηλώσεις του για «συνεκμετάλλευση» Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο

Σάλος προκλήθηκε από τις δηλώσεις του αναπληρωτή σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας Ελλάδας, Θάνου Ντόκου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι δηλώσεις του για «συνεκμετάλλευση» Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο παρερμηνεύτηκαν.

Ο Θάνος Ντόκος μιλώντας στον Φιλελεύθερο της Κύπρου εξέφρασε την ανησυχία του για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ενώ τόνισε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει κίνηση ανοιχτά της Κύπρου μιας και στο παρελθόν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εκδηλώσει παρόμοιες προθέσεις.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η προσφυγή στη Χάγη αποτελεί θέση διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων και θα ήταν εφικτή μόνο εφόσον η Τουρκία δεν επιμείνει στον μακρύ κατάλογο διεκδικήσεων που σταδιακά έχει θέσει στο τραπέζι τις τελευταίες δεκαετίες.

Εκτιμά πως αν κερδίσει ο Μουσταφά Ακιντζί και αν η ΕΕ, και ιδίως η Γερμανία, δείξει ενεργό ενδιαφέρον, ίσως υπάρξει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για το Κυπριακό.

Δεν υποτιμά την ανησυχία για τις κινήσεις του Γιαβούζ και τονίζει ότι για να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχικά δικαιώματα, Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να ενισχύσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τους συντελεστές εθνικής ισχύος και να πετύχουν στενότερο στρατηγικό συντονισμό στην προσπάθεια χάραξης και υλοποίησης αποτελεσματικής εθνικής στρατηγικής.

Να σημειωθεί ότι για τις δηλώσεις του Θάνου Ντόκου κλήθηκε να απαντήσει και ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τα περί «συνεκμετάλλευσης» Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο είναι προσωπική άποψη του ίδιου.