Η Fraport γλυκοκοιτάζει το Αεροδρόμιο Αράξου | dete

Η Fraport γλυκοκοιτάζει το Αεροδρόμιο Αράξου

Ανοιχτή σε συζητήσεις για την αξιοποίηση των «ορφανών» κρατικών περιφερειακών αεροδρόμιων είναι η Fraport Greece, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Alexander Zinell, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece ανέφερε ότι, εφόσον ανοίξει η σχετική συζήτηση από την ελληνική Πολιτεία, η εταιρεία δηλώνει «έτοιμη» για την μεταφορά της τεχνογνωσίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που έχει στη διαχείρισή της, στα υπόλοιπα «ορφανά» κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων είναι και αυτό του Αράξου στην Αχαΐα.
«Σε κάθε περίπτωση, είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις με το κράτος και την ελληνική κυβέρνηση, ώστε και αυτά τα αεροδρόμια να μπορέσουν να αξιοποιηθούν από την Fraport» είπε ο κ. Zinell.
Περιγράφοντας το υπόβαθρο της επένδυσης της Fraport στα περιφερειακά αεροδρόμια, τόνισε ότι στόχος είναι η ανακαίνιση και η ασφαλής λειτουργία τους.
Οπως είναι γνωστό, το αεροδρόμιο Αράξου, περιλαμβάνεται στη λίστα των 23 περιφερειακών αεροδρομίων που λόγω χαμηλής επιβατικής κίνησης, είχαν μείνει στο περιθώριο και δεν είχαν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης προς ιδιωτικοποίηση.
Ομως, η αλματώδης αύξηση του τουρισμού και των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι αλλάζει τα δεδομένα. Η αυξημένη αυτή επιβατική και αεροπορική κίνηση έχει αρχίσει να δοκιμάζει υποδομές και να φέρνει κοντύτερα τα σχέδια αξιοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων που βρίσκονται πλέον στο υπερταμείο.
Τα 23 κρατικά αεροδρόμια έχουν ήδη κατηγοριοποιηθεί με βάση την επιβατική τους κίνηση και το δυνητικό επενδυτικό ενδιαφέρον σε τρεις ομάδες ή clusters.
Η πρώτη ομάδα είναι αυτή με αεροδρόμια που έχουν άνω των 100.000 επιβατών ετησίως και αυτά βρίσκονται στην Κάρπαθο, στη Χίο, στην Καλαμάτα, στην Αλεξανδρούπολη και στον Αραξο.
Ο κρατικός αερολιμένας του Αράξου εμφάνισε το 2017 αύξηση της κίνησης κατά 22%, σε σχέση με το 2016, διακινώντας συνολικά περισσότερους από 161.000 ταξιδιώτες, ενώ ο στόχος για το 2018 είναι να διακινηθούν περίπου 200.000 ταξιδιώτες.
Πάντως, καθοριστικό κριτήριο επιλογής των μονάδων που θα επιλεγούν προς αξιοποίηση, εκτιμάται ότι θα είναι το ποιες φιλοξενούν κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ