Η “ΡΑΠ – Ανθρώπινη Πόλη” σχετικά με αποφάσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού | dete

Η "ΡΑΠ - Ανθρώπινη Πόλη" σχετικά με αποφάσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού

Για μια ακόμη φορά, με συνοπτικές διαδικασίες, πέρασε από το τελευταίο συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού η εισήγηση της πλειοψηφίας για κινητό κινηματογράφο στην πόλη.

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θεσμό, θα ήταν αφορμή για συζήτηση και σχεδιασμό από το σώμα, ο πρόεδρος αποφάσισε να το υλοποιήσει με απευθείας ανάθεση.

Η φυσιολογική διαδικασία, που θα ήταν η δημόσια πρόσκληση και η αξιολόγηση των κατατεθέντων προτάσεων,  αποκλείστηκε.

Στο σώμα δόθηκε η εισήγηση και η σχετική μελέτη με την έναρξη της συνεδρίασης και όχι στην προθεσμία των τριών εργάσιμων ημερών που ο νόμος ορίζει, έτσι ώστε να έχουν τα μέλη τη δυνατότητα να αξιολογήσουν και να παρέμβουν με προτάσεις.

Η πρόταση :

  • Δεν ανάφερε ποιος θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, παρόλο που στη συνεδρίαση ο άνθρωπος αυτός παρευρισκόταν και πήρε μάλιστα το λόγο. Επίσης δεν αναφερόταν αν και με ποια  διαδικασία θα πληρωθεί.
  • Ο κωδικός με τον οποίο θα γινόταν η προμήθεια του εξοπλισμού, δεν είχε το απαιτούμενο από τη σχετική μελέτη χρηματικό ποσό. Υπήρχε πρόβλεψη από σχετικό κωδικό για 5.000 ευρώ με απαιτούμενο κόστος από τη μελέτη 6169 ευρώ.
  • Δεν υπήρχε στην πρόταση καμία αναφορά στο ποιες ταινίες θα προβάλλονταν ούτε με ποια διαδικασία θα γινόταν η επιλογή.

Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το θέμα, ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις από μέλη του συμβουλίου, χωρίς φυσικά αποτέλεσμα, μιας και η πρόταση τελικά υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Δυσμενή εντύπωση επίσης, προκάλεσε στην μουσική εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας με τον Ομάρ Φαρούκ Τερμπιλέκ, το γεγονός ότι υπήρξαν στις πρώτες σειρές, διακεκριμένες θέσεις με αυξημένο εισιτήριο, κάτι το οποίο δεν συνάδει ούτε με την παράδοση του φεστιβάλ αλλά ούτε και με τις αρχές μιας αριστερής δημοτικής αρχής. Επίσης ενόχλησε το γεγονός ότι ενώ στην Αθήνα η συγκεκριμένη παράσταση ήταν πλήρης, στην Πάτρα έφτασε με σημαντικές απουσίες. Το σχήμα που παρουσιάστηκε στην Πάτρα ήταν σαφώς αποδυναμωμένο (έλειπαν  η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Πετρολούκας Χαλκιάς, η Μελίνα Κανά) με το εισιτήριο για τους Πατρινούς παρόλα αυτά, να παραμένει στα επίπεδα της Αθήνας.

Οι Πατρινοί πολίτες δικαιολογημένα αναρωτιούνται αν τέτοιες εκδηλώσεις, που θυμίζουν περισσότερο «αρπακτές» συνάδουν με το θεσμό του φεστιβάλ. Σημειώνουμε ότι σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας είχαμε επισημάνει την προχειρότητα με την οποία αποφασίστηκαν και εντάχθηκαν εκδηλώσεις χωρίς συνεκτικό ιστό και κυρίως χωρίς την ύπαρξη καλλιτεχνικής επιτροπής και ελέγχου.

Η κατάσταση στον πολιτιστικό οργανισμό  πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Καμία διαβούλευση με τα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού. Μόνο προειλημμένες αποφάσεις για αναθέσεις χωρίς κριτήρια, που απλά επικυρώνονται κάθε φορά από την πλειοψηφία, που ανήκει μόνο στην παράταξη του Πελετίδη. Χωρίς δημοκρατική λειτουργία τα όργανα εκφυλλίζονται. Αυτός είναι ο στόχος  της δημοτικής αρχής ακόμα και για τον πολιτισμό; Πόσο ακόμα θα υποφέρει αυτή η πόλη από κομματικές αντιλήψεις και μικροπολιτικές σε ένα θέμα που θα έπρεπε να ενώνει δυνάμεις αντί να διαχωρίζει;

Το Γραφείο Τύπου