Η Πρόεδρος τους Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας συμμετείχε στην Πανελλαδική Διακλαδική Συνάντηση Εργασίας | dete

Η Πρόεδρος τους Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας συμμετείχε στην Πανελλαδική Διακλαδική Συνάντηση Εργασίας

Στις 14/04/2016 στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Διακλαδική Συνάντηση Εργασίας με τη ΓΣΕΕ, το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες υπό την αιγίδα και ευθύνη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ILO με θέμα: Αδήλωτη Εργασία.

Στη συνάντηση συμμετείχε η Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρο Πάτρας και Πρόεδρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κα Σταυρούλα Παναγοπούλου Νικολάου, όπου περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση στην περιοχή και κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και μερικά αδήλωτης εργασίας.

Επισυνάπτεται η εισήγηση της Προέδρου και η φωτογραφία από την εκδήλωση  (Πρόεδρος Ε.Κ.Ρόδου, κος Χατζησάββας Σάββας, Πρόεδρος Ε.Κ.Πάτρας, κα Σταυρούλα Παναγοπούλου Νικολάου και Πρόεδρος Ε.Κ.Ηρακλείου, κος Βοργιάς Στέλιος)

Όλοι γνωρίζουμε ότι με τα Μνημόνια και στις συνθήκες κρίσης που περνά η χώρα μας, οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας έχουν πολλαπλασιαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η αδήλωτη εργασία καλπάζει και υπολογίζεται πάνω από 40% ιδιαίτερα στα εποχικά, επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες, μπαρ, Κέντρα διασκέδασης, βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, λιανικό εμπόριο, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες ασφάλειας, επιχειρήσεις φασόν, εργάτες γης κλπ).

Στην Ελλάδα ταυτίζουμε την αδήλωτη με την πλήρως ανασφάλιστη εργασία.

Στην πραγματικότητα όμως η αδήλωτη εργασία μπορεί να περιλαμβάνει πάρα πολλές εκδοχές:

Να δηλώνεται άλλη ειδικότητα από αυτή που πρέπει, άλλες ώρες απασχόλησης από τις πραγματικές, ψευδοαπασχόληση δηλαδή, μπλοκάκι αντί για σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Το κύριο κίνητρο για εργοδότες, εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους είναι το οικονομικό.

Με την αδήλωτη εργασία τους δίνετε η δυνατότητα να αυξήσουν τα εισοδήματά τους, μην πληρώνοντας φόρους και κοινωνικές εισφορές.

Με το νέο Φορολογικό-Ασφαλιστικό που είναι προ ψήφιση, η κατάσταση θα είναι πλέον ανεξέλεγκτη με την κατακρήμνιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Η Πάτρα πλέον είναι η πόλη της καφετέριας. Αμέτρητες καφετέριες λόγω του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ (χωρίς να αποκλείουμε την παράβαση στις άλλες ειδικότητες). Αντιθέτως, η πλειονότητα των εργαζομένων είναι με άλλες ώρες απασχόλησης από τις πραγματικές (2 ένσημα), προς αποφυγή του τσουχτερού προστίμου για την αδήλωτη εργασία, το 10.550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο άνω των 25 ετών. Εμφανίζεται με αυτό μείωση της πλήρως ανασφάλιστης εργασίας, όμως ταυτόχρονα αυξάνονται άλλες μορφές παραβατικότητας, όπως η κατάχρηση ελαστικών μορφών απασχόλησης, οι παράνομες όπως είπαμε τροποποιήσεις ωραρίων, η εικονική εκ περιτροπής εργασία κλπ. ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύεται στα ύψη η απλήρωτη εργασία με 1.2 εκ. εργαζομένους να έχουν να πληρωθούν 15 μήνες και συνεχώς να αυξάνονται οι εταιρείες που ψυχορραγούν.

  • Βασική μας πρόταση είναι αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου επιβολής κυρώσεων π.χ. αφαίρεση αδείας για ένα διάστημα τύπου ηχορύπανσης
  • Το πρόστιμο 10.550 ευρώ να μετατραπεί σε υποχρεωτική ασφάλιση του εργαζομένου για 18 μήνες, με πλήρη απασχόληση και υποχρεωτική απασχόληση στην επιχείρηση για 18 μήνες.
  • Σύμφωνα με το τζίρο της, η κάθε επιχείρηση να καταθέτει υποχρεωτικά ένα ποσό στο ΙΚΑ, οπότε θα εμφανίζεται και ασφαλισμένος/νοι ο εργαζόμενος ή οι εργαζόμενοι, π.χ. 40% στην Εφορία και το 20% στο Ασφαλιστικό Ταμείο ΙΚΑ.

Επίσης, χρειάζεται οι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί των αρμόδιων φορέων (ΣΕΠΕ, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ) να λειτουργούν αποτελεσματικά για τον εργαζόμενο, για τον πολίτη.

Το «ΕΡΓΑΝΗ» είναι σημαντικό εργαλείο, όπου το χειρίζεται ο ΣΕΠΕ. Πρόσβαση μερικώς σε αυτό απέκτησε το ΙΚΑ πριν 2 εβδομάδες χωρίς να μπορεί να δει συμβάσεις.

Στον ΟΑΕΔ μπορεί ο εργοδότης ηλεκτρονικά να κάνει την καταγγελία σύμβασης και να παρουσιάσει ότι υπήρξε οικειοθελής αποχώρηση του εργαζομένου. Ο εργαζόμενος δεν έχει τη δυνατότητα να μπει με τον αριθμό μητρώου του και να δει ότι έχει απολυθεί με αυτή την αιτιολογία και να δηλώσει το αντίθετο, πρέπει να πάει δικαστικά.

Δυστυχώς όλα είναι υπέρ των εργοδοτών.

Υπάρχει εκτός από την έλλειψη στελεχιακού δυναμικού των ελεγκτικών μηχανισμών και κενά στη θωράκισή τους.

Η Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ), η Υπηρεσία η οποία έχει ως καθήκον τον έλεγχο της εφαρμογής της Εργατικής Νομοθεσίας, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις απαιτήσεις των περιστάσεων.

Μεγάλες προσδοκίες για τη βελτίωση του ελέγχου της εφαρμογής της Εργατικής Νομοθεσίας δημιουργήθηκαν από την εξαγγελία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΟΠΣ-ΣΕΠΕ) ένα σύστημα που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με την ελπίδα να βελτιώσει τη λειτουργία του ΣΕΠΕ. Το σύστημα ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στο ΣΕΠΕ αλλά η υλοποίηση του μετατίθεται για το άγνωστο μέλλον.

Τέλος, σε όλα αυτά θεωρούμε ότι ο ρόλος των συνδικαλιστών πρέπει να είναι παρεμβατικός και αγωνιστικός για την πάταξη της φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και σίγουρα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση για τη δικαιότερη ανακατανομή βαρών για την πάταξη της διαιώνισης της αδήλωτης εργασίας