Η προδιάθεση άνοιας με τεστ αίματος | dete

Η προδιάθεση άνοιας με τεστ αίματος

Δείκτης-κλειδί η απώλεια του χρωμοσώματος Y από το γονιδίωμα

Με ένα τεστ αίματος θα μπορούν στο μέλλον οι άντρες να πληροφορούνται όχι μόνο αν έχουν αρχίσει να χάνουν το καθοριστικό του φύλου τους χρωμόσωμα Y από το γονιδίωμα των κυττάρων τους, αλλά και αν κινδυνεύουν να νοσήσουν από άνοια! Και αυτό γιατί ερευνητές από το σουηδικό πανεπιστήμιο Uppsala University συνέδεσαν πρώτη φορά την απώλεια του συγκεκριμένου χρωμοσώματος με την έλευση της νόσου. Πρόκειται για την ίδια ερευνητική ομάδα που είχε παλαιότερα διαπιστώσει ότι η απώλεια του Υ αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης αντρικού καρκίνου, αλλά και πως το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες απώλειας του αντρικού χρωμοσώματος.

Οι ερευνητές από την Ουψάλα, με επικεφαλής τον δρα Lars Forsberg, που δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Human Genetics», παρακολούθησαν περισσότερους από 3.200 άντρες μέσης ηλικίας 73 χρόνων και βρήκαν πως το 17% είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια απώλειας του χρωμοσώματος Υ στα κύτταρα του αίματος. Μεταξύ αυτών διαπιστώθηκε πως όσοι παρουσίαζαν μεγαλύτερη απώλεια είτε νοσούσαν ήδη από Αλτσχάιμερ είτε εμφάνιζαν τη νόσο μέσα στο επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί πως η απώλεια του χρωμοσώματος Υ δεν συνδέεται με μεταβολές στη σεξουαλική ζωή των αντρών. Θεωρείται μία από τις πιο συχνές γενετικές μεταλλάξεις που παθαίνει ο άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του και επηρεάζει περίπου το 20% των αντρών.

Ανοσοποιητικό

Σύμφωνα με τους Σουηδούς επιστήμονες, η απώλεια του χρωμοσώματος συνδέεται με τη μείωση της ικανότητας του ανοσοποιητικού να εντοπίζει και να πολεμά τα μη φυσιολογικά κύτταρα. Θεωρούν μάλιστα ότι σε αυτήν οφείλεται το γεγονός πως οι άντρες ζουν τελικά, κατά μέσο όρο, λιγότερα χρόνια από τις γυναίκες!

Η δυνατότητα να γίνονται τέτοια τεστ που θα διαπιστώνουν την αρχή της απώλειας του χρωμοσώματος στον γενικότερο πληθυσμό θα μπορούσε, εκτιμούν οι ερευνητές, να λειτουργήσει προληπτικά τόσο για την άνοια όσο και για τον καρκίνο. Επίσης θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει τους άντρες να αυξήσουν το προσδόκιμο της ζωής τους!