Η πολύωρη εργασία και τα βαριά φορτία «σπρώχνουν» τη μητρότητα | dete

Η πολύωρη εργασία και τα βαριά φορτία «σπρώχνουν» τη μητρότητα

Οι γυναίκες που δουλεύουν περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα, καθώς και όσες στην εργασία τους πρέπει συχνά να σηκώνουν βαριά φορτία, αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την σύλληψη ενός μωρού, υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Όντρεϊ Γκάσκινς από την Σχολή Δημόσιας Υγείας τουΠανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής «Occupational and Environmental Medicine» μελέτησαν 1.739 νοσοκόμες που προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί. Περίπου το 30% εξ αυτών, δούλευε τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ το 40% έπρεπε συχνά να σηκώνει βάρη κατά τη διάρκεια της βάρδιας π.χ. να μετακινούν ή να σηκώνουν ασθενείς.

Οταν ο πελαργός αργεί...

Η ανάλυση έδειξε ότι όσες γυναίκες δούλευαν πάνω από 40 ώρες εβδομαδιαίως, χρειάζονταν κατά μέσο όρο 20% περισσότερο χρόνο για να «πιάσουν» παιδί, σε σχέση με όσες δούλευαν 21 έως 40 ώρες. Επίσης, όσες σήκωναν ή μετακινούσαν βάρη τουλάχιστον 12 κιλών αρκετές φορές μέσα στη μέρα, παρέτειναν τον χρόνο σύλληψης παιδιού έως και κατά 50% (ιδίως όσες ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες), σε σχέση με όσες δεν χρειαζόταν να κάνουν κάτι τέτοιο στην εργασία τους.

Από την άλλη πλευρά, η εργασία σε νυχτερινές ή εναλλασσόμενες βάρδιες δεν φάνηκε να επηρεάζουν τον χρόνο της σύλληψης. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η βαριά δουλειά, τόσο σε όρους σωματικής εξάντλησης, όσο και μεγάλου ωραρίου, φαίνεται να έχει επιζήμια επίπτωση στην ικανότητα των γυναικών να αποκτήσουν παιδί», δήλωσε η Γκάσκινς.

Κατά τους ειδικούς, τα περισσότερα υγιή ζευγάρια συλλαμβάνουν κατά μέσο όρο μέσα σε διάστημα τριών έως έξι μηνών προσπάθειας, ενώ μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο αν βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία, αν αντιμετωπίζουν ιατρικά προβλήματα, αν είναι καπνιστές ή αν καταναλώνουν συχνά αλκοόλ.

Οι γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδί, επισημαίνουν οι επιστήμονες καλά θα κάνουν να ελέγχουν το σωματικό τους βάρος, να ασκούνται σωματικά, να αποφεύγουν το κάπνισμα και το στρες και να επιδίδονται στο σπορ του... σεξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.