Η ΠΑΤΡΑ ΞΕΦΑΝΤΩΝΕΙ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ – Αυτά θα γίνουν στις μεγάλες παρελάσεις! – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το καρναβαλικό show της πόλης | dete

Η ΠΑΤΡΑ ΞΕΦΑΝΤΩΝΕΙ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ - Αυτά θα γίνουν στις μεγάλες παρελάσεις! - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το καρναβαλικό show της πόλης

Μια ανάσα πριν την κορύφωση του Πατρινού Καρναβαλιού 2017, και όλα είναι έτοιμα για τη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση του Σαββάτου 25ης Φεβρουαρίου και τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής 26ης Φεβρουαρίου, που θα εκτοξεύσουν το κέφι και τον ενθουσιασμό στα ύψη.

Οι παρελάσεις του τελευταίου Σαββατοκύριακου αποτελούν την αιχμή του Πατρινού Καρναβαλιού, που προσελκύει σαν μαγνήτης τα βλέμματα και το άμεσο ενδιαφέρον συμμετοχής ντόπιων και επισκεπτών μεταμορφώνοντας την πόλη όλη σε ατέλειωτο πεδίο χαράς και διασκέδασης.

Από τη δημόσια τηλεόραση θα μεταδοθεί ζωντανά η μεγάλη παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού 2017 μεταφέροντας σε κάθε άκρη της Ελλάδας και όχι μόνο τη ζωντάνια, τον παλμό, τη φρεσκάδα, την ευρηματικότητα, τη σάτιρα και όλα τα αυθεντικά χαρακτηριστικά της μεγάλης γιορτής της Πάτρας και μιας από τις μεγαλύτερες σε διεθνές επίπεδο. Η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου θα μεταδοθεί ζωντανά από τις 14.00 έως τις 16.30.

Πρόκειται για την κορυφαία εκδήλωση του Πατρινού Καρναβαλιού. Προηγούνται τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου κι ακολουθεί ο χείμαρρος των πληρωμάτων και των καρναβαλικών ομάδων με τα άρματα και τις κατασκευές τους. Μια εντυπωσιακή παρέλαση, χρωμάτων, φαντασίας, έμπνευσης, δημιουργίας και συμμετοχής που μεταμορφώνει την πόλη δίνοντας ατμόσφαιρα γενικευμένης γιορτής, διασχίζει την πόλη, παρακολουθείται από πλήθος θεατών στα πεζοδρόμια, τα μπαλκόνια των σπιτιών και τις κερκίδες. Παρουσιαστές της Μεγάλης Παρέλασης του Πατρινού Καρναβαλιού 2017 θα είναι η Νατάσσα Τραγουστή και ο Γιώργος Λογαράς.

Για τις εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού συνολικά συμμετοχή έχουν δηλώσει συμμετοχή 146 πληρώματα για τις παρελάσεις, ενώ οι συμμετοχές-ομάδες που διαμορφώνονται σύμφωνα με τις συνεργασίες των πληρωμάτων για τις παρελάσεις είναι 126 (126 διαφορετικές στολές),  που αποτελούνται από 30.000 καρναβαλιστές. Αρκετές από τις ομάδες θα συνοδεύονται από δικά τους άρματα και κατασκευές μόνο την Κυριακή με αποτέλεσμα τα άρματα να φτάνουν τον αριθμό των 29.

Συγκεκριμένα τα άρματα των πληρωμάτων που θα παρελάσουν μόνο την Κυριακή, αφορούν στα πληρώματα και τις συνεργασίες: 40 («Χάσανε τον μπούσουλα»), 15+31+183 («ΒρέξειΤ»), 106 (Μιχαήλ Άγγελοι»), 222 («Τα φαινόμενα απατούν»), 97 («Black Pearl» - 2 άρματα), 90 («Κουμουνδούρειος Ίππος»), 191+73 («Ο Τύπος … Μουσικώνεται»), 60 («Confetti»), 78 («fssss»), 62+135 («Πορομπομπόμ»), 128 («ΑΦΑΝέρωτες»), 120 («Φτου μας»), 53 («Patr-artians»), 80 («Αστερίξ είναι Τρελοί αυτοί οι Ευρωπαίοι»), 105 («Ζουν … ανάμεσά μας»), 114 («Φουρτούνα μούτσο … στο μούτσο μας  λουλούδια»), 118+165 («Καρναβαλοοικογένεια»), 11 («Ρομβινσώνες και Κρίση»), 86 («Zodiac» - 2 άρματα), 162+76 («Σικατό-Φατσες»), 30 («Τραμπ…α Τραμπαλίζομαι και Καρναβαλίζουμε»), 42 («Βλαμένγκο»), 173 (Γεω – Γραφικοί»), 65 («Snap – τσατ»), 10 («Σου – Side Squad»), 7 («Οι Τρελοί Ιρλανδοί») και 14 («League of Carnival – Lol»).

Η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής είναι η αποκορύφωση του καρναβαλικού κεφιού, της νεανικής ορμής και του αυθορμητισμού Πατρινών και ανθρώπων από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό, που ενώνονται σε ένα ατέλειωτο ποτάμι χαράς και εξωστρέφειας κινητοποιώντας την πόλη όλη και θέτοντάς την σε ξέφρενους ρυθμούς.

Η Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής θα πάρει τη σκυτάλη από τη νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου, που λέγεται και ποδαράτη επειδή δεν παρουσιάζονται οι κατασκευές και  τα άρματα των πληρωμάτων άλλα μόνο τα μέλη τους με τις στολές τους. Η νύχτα, οι φωτισμοί, η γρήγορη ροή, τα χρώματα και το κέφι θα είναι τα συστατικά ενός φαντασμαγορικού θεάματος, που δίνει λάμψη και μεγαλοπρέπεια στη νύχτα του τελευταίου Σαββάτου του Πατρινού Καρναβαλιού. Οι συμμετέχοντες και οι θεατές εμπλέκονται μετά το τέλος της σε ένα ατέλειωτο πανηγύρι, που συνεχίζεται όλη τη νύχτα στους δρόμους και στα κέντρα διασκέδασης της καρναβαλικής πρωτεύουσας.

Οι παρελάσεις ακολουθούν την οδό Κορίνθου και έχουν ως αφετηρία το ύψος της οδού Παπαφλέσσα. Η νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου θα αρχίσει στις 6.00μμ και θα καταλήξει στο ύψος της οδού Κολοκοτρώνη και η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής θα αρχίσει στις 2μμ. και θα καταλήξει στο ύψος της οδού Κιλκίς.

Η Δημοτική Μουσική στη κορυφή της παρέλασης της Κυριακής θα ακολουθείται από τα άρματα του Δήμου: Καρνάβαλος (σχεδιασμός, κατασκευή: Πέτρος Βρυώνης), Αρμα της Βασίλισσας (σχεδιασμός, κατασκευή: Νίκος Λιβάνης) με την Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2017 Άντρια Παναγιωτοπούλου, «Ο Πόλεμος των Ναρκωτικών» (σχεδιασμός, κατασκευή: Δημήτρης Ντζουμάνης), «Άρμα του Ποσειδώνα» (σχεδιασμός, κατασκευή: Παντελής Χατζόπουλος), «Πειρατικό Καράβι» (σχεδιασμός, κατασκευή: Παντελής Χατζόπουλος), «Ξαφνικά ένας Παπαγάλος» (σχεδιασμός, κατασκευή: Παντελής Χατζόπουλος) και Μουσικό Άρμα.

Τα παραπάνω άρματα θα παρελάσουν και στη νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου αλλά και στην παρέλαση των αρμάτων σήμερα  Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 20.30.

Στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής θα παρελάσουν επίσης τα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών «Προπομπός Κιθαρίστας», «Το Τραινάκι», «Ο Γάτος με ξίφος», «Γίγαντας και Κοκκινοσκουφίτσα», όλα του Παντελή Χατζόπουλου, το Άρμα της ΚΕΔΜΟΠ και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «Χάρισε ζωή» με κατασκευαστή τον Eno Shkodrani και τα τρία άρματα του σοκολατοπόλεμου, που θα συνεχίσουν το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου παραδοσιακό έθιμο γλυκαίνοντας τους θεατές σε πεζοδρόμια, μπαλκόνια της Κορίνθου και στην πλατεία Γεωργίου Α΄.

Με κεντρικό θέμα φέτος «Καρναβαλιζόμαστε ελεύθεροι από ουσίες και εξαρτήσεις», το Πατρινό Καρναβάλι εκπέμπει μήνυμα αισιοδοξίας και διεκδίκησης όλων όσων μας ανήκουν ενάντια στα ναρκωτικά, στις εξαρτησιογόνες ουσίες και στην παθητική στάση ζωής.

Η νεολαία, κεντρικός πυρήνας του Πατρινού Καρναβαλιού, το καθιστά ως ένα από τα κορυφαία Καρναβάλια των Νέων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δίνοντας γόνιμους καρπούς σπάνιας δημιουργίας, ευρηματικότητας, κεφιού και αυθορμητισμού. Τα πληρώματα προετοιμάζονται πυρετωδώς πολλούς μήνες πριν γι΄ αυτό που θα παρουσιάσουν την κάθε χρονιά στην παρέλαση και το υλοποιούν με πολύ αγάπη, μεράκι και πάθος. Ψυχή του Πατρινού Καρναβαλιού είναι οι δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές Πατρινοί και επισκέπτες κάθε ηλικίας, που συμμετέχουν αυθόρμητα στις καρναβαλικές εκδηλώσεις τόσο στις επίσημες όσο και σε άλλες ανεπίσημες όπως χορούς, μπαλ μασκέ, γλέντια και εκδηλώσεις ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε γειτονιές, συλλόγους, σπίτια, καφέ, κέντρα διασκέδασης κ.λ.π. Η σάτιρα, η φαντασία, η ανατροπή και η ευρεσιτεχνία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καρναβαλικού πολιτισμού της πόλης, που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά αποτελώντας ακριβή παρακαταθήκη για το μέλλον.

Η φετινή έμπνευση των πληρωμάτων στο απόγειο θα παρασύρει συμμετέχοντες και θεατές σε έναν ασταμάτητο χορό. Η φαντασία των πληρωμάτων αντλεί από όπου μπορεί να ταξιδέψει δημιουργικά ο νους. Θέματα σατιρικά, καλλιτεχνικά, θέματα «ανακυκλώσιμα» και μη, πρόσκαιρα και διαχρονικά, επηρεασμένα από όσα απασχολούν, ερεθίζουν, προκαλούν, ευχαριστούν και αγγίζουν το μαγικό ραβδί μεταμόρφωσης των καρναβαλιστών αλλά και το αλάθητο κριτήριό τους. Θέματα που δεν χωράνε σε περιγραφές αλλά που θα ξεδιπλωθούν σε όλη την έκτασή τους σκορπώντας χρώματα, ιδέες, ξέφρενο κέφι, γέλιο, ανατρεπτική διάθεση, μαγνητίζοντας τα βλέμματα και προκαλώντας τον θαυμασμό και τα πλατιά χαμόγελα μικρών και μεγάλων. Οι Πατρινοί καρναβαλιστές δίνουν ραντεβού με την τέχνη του εφήμερου και διαδηλώνουν το μεγάλο και αναφαίρετο δικαίωμά τους, την χαρά και την αγάπη για τη ζωή κάνοντας την ελπίδα και την αισιοδοξία πράξη σε καιρούς δύσκολους και αντίξοους.