Η Πάτρα που νοσταλγούμε: Η πλατεία Τριών Συμμάχων και στο βάθος ο Φάρος

19.08.2020 / 7:52
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
117898106_140486307730819_2024512284399752109_o

Μια Πάτρα που ακτινοβολεί μέσα από το άλικο ηλιοβασίλεμα του Πατραϊκού κόλπου και “ζωντανεύει” μια σαφώς πιο ανθρώπινη και γλυκιά εποχή, αναδεικνύει η καρτ-ποστάλ από τα τέλη της δεκαετίας του 1960!

Την πλατεία, σε αντίθεση με το σημερινό άνυδρο τοπίο που την μετέτρεψε η αμφιλεγόμενη ανάπλαση του 2.000, στην φωτογραφία την χαιρόμαστε με το ιστορικό συντριβάνι της στο νότιο μέρος της.

Τα παρτέρια κατάφυτα με λουλούδια, με «μπάστακες» τους επιβλητικούς φοίνικες και τις χαρακτηριστικές φωτεινές γιρλάντες, να «στεφανώνουν» τις κολώνες του δημοτικού φωτισμού, προσδίδοντας έναν τόνο ατύπως εορταστικό και πανηγυρικό!

Η πλατεία «περικυκλωμένη» από σταθμευμένα αυτοκίνητα, αφού τότε (…ευτυχώς ή δυστυχώς) δεν είχε ακόμα πεζοδρομηθεί όπως σήμερα, ενώ τα γραφικά τραπεζοκαθίσματα διάνθιζαν την πλατεία, χωρίς τα κραυγαλέα στέγαστρα και τις ομπρέλες που κρύβουν την σημερινή ασχήμια της.

Και η προτομή του σπουδαίου Δημάρχου Δημητρίου Βότση, στο φυσικό της μέρος, πριν την μεταφέρουν τον Μάιο του 2000, με μια ακατανόητη απόφαση της τότε Δημοτικής Αρχής, στην απρόσιτη και αφιλόξενη γωνιά των οδών Όθωνος Αμαλίας και Βότση.

Στο βάθος του κεντρικού λιμενοβραχίονα της Αγίου Νικολάου, να δεσπόζει αγέρωχος, σωστός βιγλάτορας της πόλης, ο λίθινος Φάρος της, που αποτελούσε το χαρακτηριστικό γνώριμα της Πάτρας επί δεκαετίες.

Η ελληνική σημαία αναρτημένη στα κτίρια του λιμανιού, τα οποία σήμερα έχουν λεηλατηθεί και καταστραφεί…

Και στο οπισθόφυλλο της καρτ-ποστάλ, που φέρει την υπογραφή των εκδόσεων «Μητρέλη» (Μαιζώνος 69 – τηλ. 279.226 και 278.408) διαβάζουμε: «ΠΑΤΡΑΙ: Μερική άποψις του λιμένος»

Πόσοι άραγε, νοσταλγούν σήμερα εκείνη την Πάτρα;

(Δημοσίευση στην ομάδα του FB Πάτρα-Όμορφη Πόλη)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα