Η μάχη των προγραμματικών: Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων, το παράλληλο πρόγραμμα και η σύγκρουση με τη ΝΔ | dete

Η μάχη των προγραμματικών: Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων, το παράλληλο πρόγραμμα και η σύγκρουση με τη ΝΔ

Τη δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην υποχρέωση για γρήγορη εφαρμογή του Μνημονίου και στην ταυτόχρονη υλοποίηση ενός «παράλληλου προγράμματος» επιχειρεί να διατηρήσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα αναγνώσει απόψε τις προγραμματικές δηλώσεις από το βήμα της ολομέλειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να δώσει το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για το λόγο αυτό προηγήθηκε «πυρετός» συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία υπουργών και στενών συνεργατών του, ενώ σήμερα θα μπουν στην ομιλία του οι τελευταίες «πινελιές».

Εφαρμογή των συμφωνηθέντων
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει εισαγωγικά σε μία αποτίμηση της λαϊκής εντολής της 20ης Σεπτεμβρίου, επιμένοντας στην ανάγκη η κυβέρνησή του να στηρίξει την εμπιστοσύνη που της έδειξε ο ελληνικός λαός.
Αμέσως μετά, αναμένεται να εξηγήσει ένα προς ένα τα ζητήματα εφαρμογής των συμφωνηθέντων, τα οποία αποτελούν δεσμεύσεις άμεσης προτεραιότητας απέναντι στους δανειστές, ώστε σε επόμενη φάση να ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του Χρέους. Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο iefimerida.gr πως ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα, στο νέο φορολογικό νόμο καθώς και στο αναπτυξιακό σκέλος για την οικονομία, με ορίζοντα η χώρα να βγει στις αγορές.

Η σύγκριση με τη ΝΔ
Στο σημείο αυτό, αναμένεται να επιτεθεί και στην αξιωματική αντιπολίτευση, διατυπώνοντας το ερώτημα "ποια είναι η δική σας ανάπτυξη; αυτή με τους χαμηλούς μισθούς και ένα περιβάλλον κατεστραμμένο;", ενώ,  σε αντίστιξη των παραπάνω θα προτάξει τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση (όπως είναι η αξιολόγηση, η ψηφιοποίηση κ.α.)  και την ανάγκη θεσμικών αλλαγών τις οποίες χρειάζεται το κράτος και που είναι έτοιμη να "τρέξει" η νέα κυβέρνηση.

Οι θεσμικές αλλαγές
Προαναγγέλλοντας την επίσπευση θεσμικών αλλαγών για "την Ελλάδα του αύριο", οι βασικοί στόχοι στους οποίους θα αναφερθεί είναι:

  •  χρέος
  •  ανάπτυξη
  • μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση

«Πόλεμος» σε διαπλοκή-διαφθορά 
Εκτενείς αναμένονται και οι αναφορές του στα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής, αφού είναι ένα από τα βασικά "στοιχήματα" της νέας κυβέρνησης. Τέλος, ο κ. Τσίπρας θα δώσει τον τόνο και για τους τομείς άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, και βέβαια θα αναφερθεί στο προσφυγικό για το οποίο προσφάτως είχε επαφές με την Α. Μέρκελ και τον Β. Φάινμαν, με τον τελευταίο να επισκέπτεται την Αθήνα εντός της εβδομάδος.