Η «λεηλασία» των Πρεσπών | dete

Η «λεηλασία» των Πρεσπών

Σοβαρά προβλήματα στους Ελληνες ψαράδες αλλά και στο οικοσύστημα προκαλούν Σκοπιανοί και Αλβανοί, που «λεηλατούν» τη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, όπου φιλοξενούνται σπάνια -προστατευόμενα- είδη, όπως το τσιρονάκι και η πλατίκα.

Οι λαθραλιείς όχι μόνο ψαρεύουν παράνομα στα ελληνικά ύδατα των δύο λιμνών αλλά χρησιμοποιούν και κρυσταλιζέ (διαφανή) δίχτυα, η χρήση των οποίων απαγορεύεται.

Την περασμένη Τρίτη η Βουλή κύρωσε τη Διεθνή Συμφωνία για το Πάρκο Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.), η οποία προβλέπει συνεργασία για την προστασία των λιμνών.

Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσον η συνεργασία αυτή θα ευοδωθεί, αλλά προς το παρόν οι Ελληνες αλιείς ζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση των λαθραλιέων.

«Η διεκδίκηση των αλιευμάτων από την πλευρά των Αλβανών και Σκοπιανών ψαράδων είναι τέτοια, που φτάνουν με τις βάρκες τους ως τις όχθες τηςΜεγάλης Πρέσπας στην περιοχή των βυζαντινών ασκηταριών στους Ψαράδες» καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού των Αλιέων Νίκος Τραϊανόπουλος.

Τελευταίο κρούσμα, η σύλληψη από πλωτή περιπολία της ΕΛ.ΑΣ. τεσσάρων ψαράδων, που έριξαν δίχτυα μήκους 900 μέτρων στα ελληνικά νερά! «Υπήρξαν περιπτώσεις στο παρελθόν που οι άνδρες με το πλωτό σκάφος της Aστυνομίας τους εντόπισαν να κρύβονται, περιμένοντας να νυχτώσει, ακόμη και σε σπηλιές στις βραχώδεις όχθες» προσθέτει ο κ. Τραϊανόπουλος.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν εντοπιστεί πάνω από 50 περιπτώσεις και έχουν κατασχεθεί δεκάδες βάρκες αλλά και 13 χιλιόμετρα κρυσταλιζέ δίχτυα. Το πιο σοβαρό περιστατικό ήταν τον Δεκέμβριο του 2013, όταν σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε αστυνομική περίπολο, που ερευνούσε καταγγελίες για κλοπή διχτυών στο Βροντερό Πρέσπας, και δύο Αλβανούς. Στη συμπλοκή σκοτώθηκαν ο 43χρονος υπαρχιφύλακας Ηλίας Κωστένης καθώς και οι Αλβανοί.