Η κυβέρνηση σηκώνει στα ύψη τις προσδοκίες για τη μη περικοπή των συντάξεων | dete

Η κυβέρνηση σηκώνει στα ύψη τις προσδοκίες για τη μη περικοπή των συντάξεων

Παρότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν συνοδεύεται όπως προβλεπόταν από την άρση των capital controls, το μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς την αγορά και πάνω απ' όλα από την επιστροφή στις αγορές, η κυβέρνηση εμφανίζεται να προχωράει δυναμικά σε εξαγγελίες παροχών και αντιστροφής ψηφισμένων μέτρων.

Το επιστέγασμα των διαβεβαιώσεων ήρθε με τη χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου για το κρίσιμο θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων.

Ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίστηκε κατηγορηματικός λέγοντας ότι "ο κύκλος των μέτρων έχει κλείσει. Ό,τι μέτρο ήταν να παρθεί, πάρθηκε". Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτημα για τις συντάξεις σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ πρόσθεσε: "Αυτό λοιπόν που μπορώ να σας πω με το μέτωπο των συντάξεων είναι -και εκεί θα μείνω- ότι αντικειμενικά δεν είναι αναγκαίο για να πιαστεί το 3,5% που έχουμε ως στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος".

Οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν συμβαδίζουν για την ώρα με ορισμένα από τα μηνύματα που καταφθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για την υποδοχή που θα μπορούσε να γνωρίσει μία μονομερής ενέργεια της κυβέρνησης για τις συντάξεις τόσο από τα κράτη-μέλη του Eurogroup όσο και από τις αγορές.

Γνώστης των κινδύνων είναι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος ο οποίος μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Γιώργο Χουλιαράκη φέρονται να τάσσονται υπερ της εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς που θα αρχίσουν στις 10 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν (μετά από διάφορα στάδια) τον προσεχή Νοέμβριο, λίγο πριν την κατάρτιση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 που θα όδευσει προς ψήφιση στη Βουλή.

Εν τω μεταξύ μετά τις υποσχέσεις για προσλήψεις στο Δημόσιο από την αρμόδια υπουργό Όλγα Γεροβασίλη ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος άνοιξε τη βεντάλια πέρα από τις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό μιλώντας για ένα ευρύτερο πακέτο παροχών: "Εκλείπει πλέον ο λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ απαίτησε να προχωρήσουμε στις μειώσεις. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εξετάζουν τα αποτελέσματα αυτά σε μία τέτοια κατεύθυνση. Όχι μόνο για τη μείωση των συντάξεων, να μην επέλθει, αλλά και για την αύξηση παροχών" τόνισε.

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στη στήριξη από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί που είναι ο μόνος Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει αφήσει με δηλώσεις του ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις. Χθες ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι "η Ελλάδα πραγματοποίησε 450 μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι τώρα σε θέση, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσει πλεονάσματα και να έχει εκ νέου ανάπτυξη το 2019".

Ωστόσο η στήριξη Μοσκοβισί δεν αρκεί καθώς τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει το Eurogroup όπου κυριαρχούν τα κράτη-μέλη και η Γερμανία.

Το μνημόνιο έφυγε, φέσια και capital controls έμειναν

Πέρα από τα capital controls η άρση των οποίων μετατίθεται για το 2019 η κυβέρνηση αθέτησε και την υπόσχεση να μηδενίσει τα φέσια του κράτους προς την αγορά. Έτσι μετά την εκταμίευση και της τελευταίας δόσης από το τρίτο μνημόνιο ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που θα έπρεπε κανονικά να είχε επιτευχθεί πριν την έξοδο από το πρόγραμμα μετατίθεται για αργότερα και εντάσσεται στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Επιτήρησης από τους Θεσμούς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, τον Ιούνιο διατέθηκαν στην αγορά μόλις 75 εκατ. ευρώ από τα 2 δισ. που χρωστάει το Δημόσιο, ενώ στην πραγματική οικονομία έφτασαν μόλις 2,5 εκατ. ευρώ.