Η κρίση μάς «έψησε» στα δύσκολα | dete

Η κρίση μάς «έψησε» στα δύσκολα

Του Αλχημιστή

 Ο θυμόσοφος λαός έχει βγάλει μια παροιμία για τις δύσκολες καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει κατά καιρούς: «Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια». Ιδού, λοιπόν, που επιβεβαιώνεται από μια ακόμη συγκυρία, αυτήν της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τηρουμένων των αναλογιών και συγκριτικά με άλλες χώρες που έχουν εκατόμβες νεκρών, εμείς τα πάμε σχετικά καλά με τον κορωνοϊό. Ναι μεν η κυβέρνηση έλαβε εγκαίρως σκληρά μέτρα, που προκάλεσαν αρχικά μια δυσανεξία, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώθηκε μ’ αυτά, σε πλήρη αντιδιαστολή με την ατίθαση ιδιοσυγκρασία του Έλληνα.

 

Δεν είμαστε εμείς που το λέμε. Οι έξω το διαπιστώνουν.

«Αυτή τη φορά οι Έλληνες έχουν πάρει στα σοβαρά τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και έχουν δείξει ότι αναγνωρίζουν τη σημασία της παγκόσμιας κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη τηρώντας τους κανόνες με ψυχραιμία, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση», ανέφερε σε πρόσφατο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph».

Όπως αναφέρει η συντάκτρια του, «οι Έλληνες δύσκολα συμμορφώνονται με τους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη χρήση ζώνης ασφαλείας στο αυτοκίνητο, κράνη σε μοτοσικλέτες και την απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Αυτό όμως δεν ισχύει με τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού».

Και σε μια υπενθύμιση των όσων περάσαμε, που μάς οπλίζουν τώρα με δύναμη και θάρρος για να τα βγάλουμε πέρα και με τον κορωνοϊό, τονίζονται τα ακόλουθα: «Μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής κρίσης και προβλημάτων που ταλάνισαν τη χώρα λόγω του μεταναστευτικού, οι Έλληνες φαίνεται πως είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν άλλη μία δυσκολία. Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί είναι κάτι ακόμα με το οποίο πρέπει να συμμορφωθούν και να τα βγάλουν εις πέρας.

Όπως φαίνεται, οι Έλληνες αναγνωρίζουν τη σημασία αυτής της παγκόσμιας κρίσης και δίνουν μαθήματα φιλότιμου σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία. Επίσης, οι Έλληνες εστιάζουν στην αξία της οικογένειας που τους ενώνει στις δύσκολες στιγμές και καταφέρνουν να βγαίνουν νικητές».

 Ευπρόσδεκτα τα εγκώμια και τα καλά λόγια, αλλά είναι δυστυχώς γεγονός ότι πάνω που βγαίναμε από το τούνελ μιας πολύχρονης οικονομικής κρίσης, τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα ύφεση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αυτή μπορεί να ανέλθει στο 3%. Κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να χάσουμε ακόμη και τρεις μονάδες του ΑΕΠ.

Όμως, υπάρχουν και πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις, που προβλέπουν ότι η ύφεση μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 10%!

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχουμε ένα οδυνηρό πισωγύρισμα δεκαετίας…

(από την εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)