Η ιστορία του Γιώργου Δέδε - Ο νεολαίος που έκανε κουμάντο στην Πάτρα… δεξί χέρι του Σπίρτζη!

Ξεκίνησε την συνδικαλιστική του δράση από τα φοιτητικά του χρόνια και μάλιστα με επιτυχία. Από την Πάτρα όπου σπούδαζε. Ο σημερινός γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και «κολλητός» του Υπουργού κ. Σπίρτζη, ήταν από τα «γεννοφάσκια» του στο ΠΑΣΟΚ. Σήμερα όπως και πολλοί άλλοι από το πάλαι –ποτέ «ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ» συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση Τσίπρα. Ο Γιώργος Δέδες, Κορίνθιος μεν, αλλά αισθάνεται και ολίγον πατρινός, αφού ήταν επί χρόνια ήταν υπεύθυνος νεολαίας του ΠΑΣΟΚ στην Αχαϊκή πρωτεύουσα και μάλιστα την εποχή που το κόμμα ήταν όχι απλά στα πάνω του αλλά… στο «πικ» της ιστορίας του με πρωθυπουργό τότε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Από τότε δραστήριος, πολυπράγμων, τόσο στο Πολυτεχνείο όπου σπούδαζε αλλά και στην πόλη, με έντονη κοινωνική δράση.

Ο Γιώργος Δέδες διετέλεσε και αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας,  και υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στις τελευταίες εκλογές.

Και φυσικά δεν επελέγη τυχαία για την θέση του Γενικού γραμματέα, αφού ήταν μεταξύ των πρώτων ονομάτων που μαζί με τον Χρήστο Σπίρτζη δημιούργησαν στις αρχές του νέου χρόνου την πολιτική κίνηση ΡΑΣΚ (Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση).

Το 2010 είχε εκλεγεί  Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, στο πλευρό του Πέτρου Τατούλη, υποδειχθείς, τότε, από το ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια όμως, οι  σχέσεις τους δεν ήταν και τόσο καλές  και το 2014 έκανε δικό του συνδυασμό και ήταν υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, στηρίζοντας στο δεύτερο γύρο τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Οδυσσέα Βουδούρη. Τότε οι «κακές γλώσσες» της Κορίνθου έλεγαν πως «κλείδωσε» μια άλλη σχέση ανάμεσα στον Γιώργο Δέδε, με τον ΣΥΡΙΖΑ! Όμως η απάντηση στο ερώτημα για την τοποθέτησή του στην Γενική Γραμματεία έχει άμεση σχέση με το επάγγελμά του (πολιτικός μηχανικός) και αναμφισβήτητα με τις σχέσεις του  με τον κ. Σπίρτζη! Όλα όσα γράφτηκαν μάλλον ήταν προϊόντα της φαντασίας των «εχθρών» του.

Το πλούσιο βιογραφικό του

Ο Γιώργος Δέδες γεννήθηκε στην Κόρινθο. Είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και από το 1991 εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας, με κύριο αντικείμενο τη μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών οικοδομικών έργων, αρχικά στην Πάτρα και στην συνέχεια στην Κόρινθο, όπου κατοικεί μόνιμα μέχρι σήμερα. Στην διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών ειδικεύτηκε σε θέματα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Ανασυγκρότησης, ενώ συμμετείχε σε μεταπτυχιακά ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Πατρών, για ζητήματα Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Από τον Μάρτιο του 2015 συνεπικουρεί το Κυβερνητικό έργο από την θέση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Στις πρώτες Περιφερειακές εκλογές το 2010, εξελέγη Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, ενώ στις τελευταίες Περιφερειακές εκλογές του 2014 ηγήθηκε ψηφοδελτίου και εκλέχθηκε Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία».

Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών. Συμμετείχε στην επιτροπή επαγγελματικών θεμάτων και νέων μηχανικών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μηχανικών και Υπομηχανικών Νομού Κορινθίας και έχει αναδειχθεί διαδοχικά τρεις φορές αιρετό μέλος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση, συμμετέχοντας δυναμικά στα όργανα του δημοκρατικού Πανεπιστημιακού κινήματος. Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ένωσης Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών (ΦΕΠΑΠ), μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, αιρετός εκπρόσωπος των Φοιτητών της Πάτρας στη Σύγκλητο και στο Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου.

Στα πλαίσια της κοινωνικής και αυτοδιοικητικής του δράσης υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Κορίνθου και ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου την περίοδο 2009-2010. Έχει εκλεγεί δύο φορές Νομαρχιακός Σύμβουλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας.

Η  φωτογραφία στο προφίλ του στο facebook. Από την “New York Herald Tribune” (1932) με τη λεζάντα “Lunch atop a skyscraper” η οποία απεικονίζει 11 άνδρες (Ιρλανδοί οι περισσότεροι) να γευματίζουν καθισμένοι σε μια δοκό, 256 μέτρα πάνω από τους δρόμους της Νέας Υόρκης. Τραβήχτηκε από τον 69ο όροφο κατά τους τελευταίους μήνες κατασκευής ενός ουρανοξύστη που άνηκε στην οικογένεια Ροκεφέλερ. Φωτογραφία με πολλά, πυκνά και βαθιά μηνύματα (συνθήκες εργασίας, ασφάλεια στην εργασία, ωράριο, μετανάστευση, οικονομική ανάπτυξη και 'νόμος των αγορών' κ.α.)...  

Με τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα

Με τον Χρήστο Σπίρτζη

Με τον Πρόεδρο του ΟΛΠΑ Νίκο Κοντοέ