Η Ινδία μπλόκαρε εκατοντάδες sites με πορνό – Η κίνηση προκάλεσε την οργή του κόσμου | dete

Η Ινδία μπλόκαρε εκατοντάδες sites με πορνό - Η κίνηση προκάλεσε την οργή του κόσμου

Μπλόκο σε εκατοντάδες πορνογραφικά sites έβαλε η κυβέρνηση της Ινδίας, προκαλώντας κατακραυγή για το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών στην πολυπληθέστερη δημοκρατία του κόσμου.

Το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών ζήτησε από τους πάροχους ίντερνετ να αποκλείσουν την πρόσβαση σε 857 πορνογραφικούς ιστότοπους, οι οποίοι κρίθηκαν «επιλήψιμοι». Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο πλήγμα που κατάφερε η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι στη διαδικτυακή πορνογραφία.

«Γράψαμε στους πάροχους πρόσβασης στο διαδίκτυο προκειμένου να τους ζητήσουμε να διακόψουν την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε αυτούς τους επιλήψιμους ιστότοπους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Τηλεπικοινωνιών, Ν.Ν. Καούλ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι αυτή η κίνηση στοχεύει στον αποκλεισμό των ιστότοπων με περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας, όμως ελλείψει ενός εξελιγμένου συστήματος ελέγχου απαγορεύεται η πρόσβαση σε όλους τους ιστότοπους με πορνογραφικό περιεχόμενο μέχρι νεωτέρας.

Από το Σαββατοκύριακο οι χρήστες του Διαδικτύου στην Ινδία επιχειρούσαν μάταια να μπουν στους πορνογραφικούς ιστότοπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων φιλοξενείται από εξυπηρετητές του εξωτερικού και κατέληγαν σε μία λευκή σελίδα. Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πολλοί χρήστες εξέφρασαν την οργή τους επισημαίνοντας ότι οι ενήλικες έχουν κάθε δικαίωμα να τους επισκέπτονται κατά την ιδιωτική τους ζωή.

Διάσημοι συγγραφείς, αρθρογράφοι και πολιτικοί εξέφρασαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter την αντίθεσή τους στο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση, ενώ το hashtag #Pornban είναι ένα από τα δημοφιλέστερα στη χώρα.

«Να μην απαγορεύετε το πορνό. Να απαγορεύσετε τους άνδρες που γλυκοκοιτάζουν, που τιθασεύουν, που τρίβονται, που παρενοχλούν, που επιτίθενται, που ταπεινώνουν και βιάζουν τις γυναίκες. Να απαγορεύσετε (τις σχέσεις) χωρίς συγκατάθεση. Όχι όμως το σεξ» έγραψε στο Twitter ο δημοφιλής συγγραφέας Σετάν Μπαγκάτ.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μιλίντ Ντεόρα εκτίμησε από την πλευρά του ότι η διαμάχη σχετικά με αυτήν την απαγόρευση δε σχετίζεται με το γεγονός «αν αγαπάει κανείς ή όχι το πορνό. Έχει να κάνει με την κυβέρνηση που επιτίθεται εναντίον των ατομικών ελευθεριών».

«Τι θα απαγορεύσουν μετά, τα τηλέφωνα και τις τηλεοράσεις;» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

Η ζήτηση για πορνό είναι μεγάλη στην Ινδία. Σύμφωνα με τον πορνογραφικό ιστότοπο Pornhub, πέρυσι η χώρα αυτή ήταν τέταρτη στην κατάταξη σε επίπεδο καθημερινών επισκέψεων μετά τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά.