Η επιστολή Ντάισελμπλουμ στον Τσίπρα: Το αίτημα για το νέο δάνειο θα εξεταστεί μετά από το δημοψήφισμα | dete

Η επιστολή Ντάισελμπλουμ στον Τσίπρα: Το αίτημα για το νέο δάνειο θα εξεταστεί μετά από το δημοψήφισμα

Το γεγονός ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος παίζει καθοριστική σημασία για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων τόνισε ουσιαστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Αλέξη Τσίπρα.

Με επιστολή του, ο επικεφαλής του Eurogroup ενημέρωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό για τις δύο τελευταίες τηλεδιασκέψεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το απόγευμα της Τρίτης και της Τετάρτης. Σε αυτή, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι το αίτημα της ελληνικής πλευράς για νέο δάνειο από τον ESM, που διατυπώθηκε την Τρίτη, θα εξεταστεί μόνο μετά από το δημοψήφισμα και με βάση το αποτέλεσμά του.

Η επιστολή του Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Αλέξη Τσίπρα:

«Ελαβα τις επιστολές σας από τις 30 Ιουνίου 2015, που αιτούνταν ξανά την επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας χρηματοδοτικής βοήθειας του EFSF όπως και ένα αίτημα για τη στήριξη από τον ESM. Οι επιστολές σας διανεμήθηκαν στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup και τις συζητήσαμε στις έκτακτες συσκέψεις που έγιναν στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου.

Πρώτον, σε ό,τι αφορά στο αίτημα επέκτασης της υπάρχουσας συμφωνίας οικονομικής βοήθειας του EFSF, το Eurogroup επιβεβαίωσε στις 30 Ιουνίου την απόφαση του Eurogroup της 27ης Ιουνίου να μην στηρίξει μία επέκταση, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση δεν άλλαξαν. Η τρέχουσα συμφωνία οικονομικής βοήθειας του EFSF προς την Ελλάδα έληξε στις 30 Ιουνίου 2015, όπως και όλες οι συμφωνίες που σχετίζονται με το υπάρχουν ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου της μεταφοράς των χωρών μελών του SMP και ANFA των ισοδύναμων κερδών. Σχετικά με την επιστολή σας, θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι στις 20 Φεβρουαρίου οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να επαναλάβουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως.

Δεύτερον, θα επανέλθουμε στο αίτημά σας για την οικονομική υποστήριξη από τον ESM μόνο μετά και επί τη βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος».