Παρασκευή, 9.12.2022, 12:30 πμ

Η Δανάη Στράτου επιστρέφει στις ρίζες της! Με σκοπό μια δημιουργική δράση στο παλαιό εργοστάσιο της Πειραϊκής – Πατραϊκής, στην Πάτρα

10.10.2020 / 10:08
ΣΤΡΑΤΠΟΥ

Επιστροφή στις ρίζες για τη διάσημη εικαστικό Δανάη Στράτου, η οποία θα δώσει το δικό της δημιουργικό στίγμα στο παλαιό εργοστάσιο της Πειραϊκής – Πατραϊκής, που ίδρυσε η οικογένεια της, στην Πάτρα.

 Συγκεκριμένα, το «Mosaic//Πολιτισμός και Δημιουργικότητα» και η θεατρική ομάδα «Βιομηχανική» αναζητούν τριάντα άτομα ηλικίας έως 30 ετών, κατά προτίμηση φοιτητές ή απόφοιτους τμημάτων αρχιτεκτονικής ή θεατρικών σπουδών, για να συμμετάσχουν εθελοντικά το διάστημα 13-26 Οκτωβρίου στην εγκατάσταση της Δανάης Στράτου που θα γίνει σε χώρο του παλαιού εργοστασίου της Πειραϊκής – Πατραϊκής στην Πάτρα.

Οι εθελοντές θα συμμετάσχουν στην προετοιμασία, την παρουσίαση και τη βιντεοσκόπηση της εγκατάστασης, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν και μέρος μιας σύνθετης δημιουργικής διαδικασίας, που συνδυάζει την έρευνα πεδίου με τις in situ εικαστικές εγκαταστάσεις και την οπτικοακουστική καταγραφή.

Η εργασία θα γίνεται στον χώρο του εργοστασίου σε κυλιόμενες βάρδιες και θα τηρούνται όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Η εγκατάσταση εντάσσεται στην παραγωγή «Πάτρα, η πόλη των εργοστασίων, του ρεμπέτικου και του καραγκιόζη» που υλοποιείται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, στο πλαίσιο του έργου NeTT του προγράμματος Interreg Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020.

Μέλος της γνωστής οικογένειας

που ίδρυσε την εμβληματική βιομηχανία

Η Δανάη Στράτου, εκτός από διάσημη καλλιτέχνις και σύζυγος, ως γνωστόν, του Γιάννη Βαρουφάκη είναι και μέλος της γνωστής οικογένειας Στράτου, που ίδρυσε την Πειραϊκή –  Πατραϊκή.

Πατέρας της είναι ο Φαίδων Στράτος, το όνομα του οποίου είναι συνυφασμένο με την ιστορική Πειραϊκή Πατραϊκή, τη βιομηχανία βάμβακος που είχε ιδρύσει ο πατέρας του Σταμούλης Στράτος (1891-1963) με τον Χριστόφορο Κατσάμπα (1893-1984).

Βέβαια, σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», το 2013, ως πρόεδρος της Ενωσης Φίλων Ακροπόλεως και του ΙΕΠΑΣ (Ινστιτούτου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας), είχε διευκρινίσει πως ο ίδιος ασχολήθηκε με θυγατρικές εταιρείες και ότι ο αδελφός του είχε αναλάβει τη διεύθυνση της ιστορικής εταιρείας.

Εικαστικός και η μητέρα της

Μητέρα της Δανάης Στράτου είναι η γνωστή γλύπτρια και εικαστικός Ελένη Πόταγα-Στράτου, η οποία, παρά τις λίγες σχετικά εκθέσεις της, θεωρείται ένας αληθινός θρύλος της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Συγκαταλέγεται μεταξύ των αγαπημένων καλλιτέχνιδων πολύ σημαντικών συλλεκτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με εκθέσεις-ορόσημα: δύο ατομικές σε γκαλερί (Αστρα και Ζουμπουλάκη), μία στην Ελληνοαμερικανική Ενωση και κυρίως υπαίθριες, όπως στην Πνύκα, στους Κήπους της Οπερας του Καϊρου, στους κήπους Σελαλάτ της Αλεξάνδρειας και στο αίθριο του Πανεπιστημίου της Βόννης. Ο «Εσταυρωμένος» (1957) βρίσκεται στους κήπους του μοναστηριού Σεν Κλερ στο Νιουκάστλ, ενώ επίσης φιλοτέχνησε τη «Μούσα» (2004) του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η οποία κοσμεί το Αίθριο του.

Πολυποίκιλο έργο σε διεθνές επίπεδο

Τη Δανάη Στράτου το ελληνικό κοινό την έχει γνωρίσει μέσω διάφορων εκθέσεων.  Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τα εγκαίνια της έκθεσής της τον Μάιο του 2012 στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη, με τίτλο «It’s time to open the black boxes!».

 Σε εκείνη την περίοδο των πολλαπλών κρίσεων, στόχος του έργου ήταν να ενεργοποιήσει έναν διάλογο που θα μας παρακινήσει να αντιδράσουμε συλλογικά στην ακινησία που μας «παγώνει».

Ανοίγοντας τα «Μαύρα κουτιά» ρίχνουμε συμβολικό φως στις λέξεις που αντανακλούν αυτό που σήμερα κινδυνεύουμε να χάσουμε και θέλουμε να διασώσουμε ή εκείνο που μας απειλεί.

Μέσα από την έκθεση δινόταν η δυνατότητα στον θεατή να συμμετέχει ενεργά, ενώ κίνηση συντονισμένης, συλλογικής και συμβολικής προσφοράς από την ευαισθητοποιημένη δημιουργό ήταν να δοθεί το 10% από τα έσοδα του έργου της υπέρ των ευάλωτων ομάδων πολιτών της Αθήνας.  Στόχος επίσης ήταν η ενημέρωση γύρω από την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες για το επικείμενο έργο της στην Πάτρα.  στο «Mosaic//Πολιτισμός και Δημιουργικότητα». Τηλ. 2611810516, e mail: [email protected]

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα