Η γυναικεία καρδιά είναι πιο ευάλωτη στο στρες | dete

Η γυναικεία καρδιά είναι πιο ευάλωτη στο στρες

Το ψυχικό στρες μπορεί να είναι επιβαρυντικό για τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα οι γυναίκες με καρδιακή νόσο να είναι περισσότερο ευάλωτες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι συγκριτικά με τους άνδρες, οι γυναίκες με καρδιακή νόσο είναι πιθανότερο να υποστούν καρδιομυϊκή ισχαιμία εις ανταπόκριση στο ψυχικό στρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει περιορισμό της αιματικής ορής προς την καρδιά, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πιθανόν μοιραίων καρδιακών επιπλοκών.

Στην παρούσα μελέτη, ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Rollins στο Πανεπιστήμιο Emory της Αλτάντα, με επικεφαλής την Δρ Βαϊολα Βακκαρινο, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 678 άτομα με στεφανιαία νόσο. Κάθε ασθενής υπεβλήθη σε τεστ ψυχικού στρες και με απεικονιστικές μεθόδους διερευνήθηκε η επίπτωση του στην καρδιομυϊκή ισχαιμία.

Συνολικά, περίπου το 15% των ασθενών είχε επαγόμενη από στρες ισχαιμία, με τους άνδρες και τις γυναίκες να επηρεάζονται σε όμοιο ποσοστό. Ωστόσο, οι υποκείμενες αιτίες διέφεραν μεταξύ των δύο φύλων.

Στις γυναίκες, προκαλούνταν κυρίως από την στένωση στα μικρά αγγεία. Οι άνδρες όταν εκδήλωναν ισχαιμία οφειλόταν κυρίως στο γεγονός ότι το ψυχικό στρες προκαλούσε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του καρδιακού μυ.

Η Δρ Βακκαρίνο εξηγεί ότι «είναι ήδη γνωστό ότι οι γυναίκες ειναι πιθανότερο συγκριτικά με τους άνδρες να έχουν μικροαγγειακή δυσλειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι έχουν προβλήματα στα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά. Οι αρτηρίες αυτές δεν έχουν μεν αθηρωματικές πλάκες αλλά έχουν βλάβες που μπορούν να εξασθενήσουν την αιματική ροή. Με λίγα λόγια, τα μικρά αγγεία δεν χαλαρώνουν ποτέ».

health.in.gr