Η Γαλλία στην αντεπίθεση με σφυροκόπημα κατά του ISIS: Θα συνθλίψουμε τον εχθρό στο εξωτερικό | dete

Η Γαλλία στην αντεπίθεση με σφυροκόπημα κατά του ISIS: Θα συνθλίψουμε τον εχθρό στο εξωτερικό

Τη λήψη άμεσων μέτρων προανήγγειλε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη χώρα και την προστασία των πολιτών από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο Μάνουελ Βαλς τόνισε πως η Γαλλία θα ξεκινήσει εκστρατεία από το εξωτερικό προκειμένου να συνθλίψει αυτόν τον εχθρό. Ωστόσο, δεν έκρυψε την ανησυχία του μήπως η χώρα του δεχθεί και άλλες επιθέσεις από το ISIS. «Αυτός ο πόλεμος θα είναι μακρύς και θα ζήσουμε κι άλλες επιθέσεις. Αλλά εμείς θα κερδίσουμε. Επειδή η Γαλλία έχει μια στρατηγική για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», επεσήμανε ο Γάλλος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πρέπει, πρώτα, όμως να συνθλίψουμε αυτόν τον εχθρό στο εξωτερικό».

Προς απαγόρευση της χρηματοδότησης των τεμενών από το εξωτερικό
Ο κ. Βαλς υποστήριξε πως η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης θα είναι το έργο μιας γενιάς και πρέπει να υπάρξουν προγράμματα πρόληψης και προγράμματα αντι-ριζοσπαστικοποίησης. Απαιτείται μια επανεξέταση της σχέσης της Γαλλίας με το Ισλάμ, τόνισε και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την απαγόρευση της χρηματοδότησης των τεμενών από το εξωτερικό για ένα χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί.

Έπειτα από σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν συγκλονίσει τη χώρα, η οποία είχε ήδη πληγεί από δύο επιθέσεις το 2015 (147 νεκροί τον Ιανουάριο και τον Νοέμβριο), ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι υπέρ της απαγόρευσης της χρηματοδότησης από το εξωτερικό των τζαμιών και ότι θα ήθελε να «εφεύρει μια νέα σχέση» με το Ισλάμ στη Γαλλία. Είπε επίσης ότι θα ήθελε «οι ιμάμηδες να εκπαιδεύονται στη Γαλλία και όχι αλλού».

Επίθεση στον Σαρκοζί: «Εχει χάσει την υπομονή του. Οχι σε γαλλικό Γκουαντάναμο»
Ο Γάλλος πρωθυπουργός απάντησε και στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για αδράνεια. «Ο Νικολά Σαρκοζί έχει χάσει την υπομονή του. Δεν τίθεται θέμα να περιορίσουμε απλά τους υπόπτους  σε στρατόπεδα. Η κυβέρνηση των Παρισίων δεν θα είναι αυτή που θα δημιουργήσει ένα γαλλικό Γκουαντάναμο. Ό,τι ενισχύει την αποτελεσματικότητά μας αξίζει να διατηρηθεί, αλλά υπάρχει μία απαραβίαστη γραμμή: το κράτος δικαίου. Ως εκ τούτου, ο περιορισμός των ατόμων σε κέντρα με βάση την υποψία και μόνο είναι ηθικά και νομικά απαράδεκτη».

«Αποτύχαμε με το βραχιολάκι»
Η απόφαση της γαλλικής Δικαιοσύνης να απελευθερώσει τον έναν από τους δράστες του σφαγιασμού ιερέα στη Νορμανδία και να τον θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό φορώντας του ηλεκτρονικό βραχιολάκι είναι μια «αποτυχία, πρέπει να το παραδεχτούμε», δήλωσε ο Βαλς. «Αυτό πρέπει να ωθήσει τους εισαγγελείς να έχουν μια διαφορετική προσέγγιση, ανά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ προωθημένες μεθόδους απόκρυψης των τζιχαντιστών», υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, ο οποίος αρνείται εντούτοις «την ευκολία να καταστήσει αυτούς τους δικαστές υπεύθυνους για την τρομοκρατική αυτή ενέργεια».

Ο ένας από τους τζιχαντιστές δράστες, ο 19χρονος Γάλλος Αντέλ Κερμίς, είχε φυλακιστεί για περίπου δέκα μήνες εν αναμονή της δίκης του, γιατί είχε επιχειρήσει δύο φορές πέρυσι να μεταβεί στη Συρία. Είχε βγει από τη φυλακή τον Μάρτιο και είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Η Εισαγγελία είχε ασκήσει έφεση για την αποφυλάκισή του υπό όρους, αλλά δεν έγινε αποδεκτή.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας, η δημοτικότητα της οποίας βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, κατηγορείται από τη δεξιά αντιπολίτευση και την ακροδεξιά για αναποτελεσματικότητα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μετά την επίθεση στη Νίκαια την Ημέρα της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου (84 νεκροί). Αυτές οι έντονες επικρίσεις, μερικούς μήνες πριν από τις προκριματικές εκλογές για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου του 2017, έλαβαν διαστάσεις μετά την επίθεση της Τρίτης εναντίον εκκλησίας στη βορειοδυτική Γαλλία.

 

TagsISIS