Η ασπιρίνη ασπίδα από τον καρκίνο | dete

Η ασπιρίνη ασπίδα από τον καρκίνο

Σημαντική μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου μπορεί να προσφέρει η τακτική λήψη ασπιρίνης στους παχύσαρκους. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Νιούκαστλ διαπίστωσαν πως η χορήγηση ασπιρίνης μειώνει σε βάθος χρόνου τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου σε παχύσαρκους ή υπέρβαρους ασθενείς με σύνδρομο Λιντς. Πρόκειται για μια κληρονομική γενετική πάθηση, η οποία διαταράσσει τα γονίδια που ανιχνεύουν και διορθώνουν τις βλάβες του DNA, με συνέπεια ο οργανισμός να κινδυνεύει περισσότερο από τον καρκίνο. Περίπου οι μισοί ασθενείς με τη νόσο αυτή αναπτύσσουν καρκίνο, κυρίως της μήτρας ή του εντέρου, τη στιγμή που η παχυσαρκία υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου στα συγκεκριμένα άτομα. Ο κίνδυνος αυτός ωστόσο μπορεί να αντισταθμιστεί με τη λήψη ασπιρίνης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας μελέτης.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή σε 937 άτομα με σύνδρομο του Λιντς από 16 χώρες. Στη διάρκεια της δοκιμής η μία ομάδα ασθενών λάμβανε 600 mg ασπιρίνη καθημερινά επί δύο χρόνια και η άλλη ομάδα ψευδοφάρμακο. Υστερα από δέκα χρόνια οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι ήταν παχύσαρκοι είχαν κατά μέσο όρο 2,75 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο.

Τα κύτταρα

Οσοι ωστόσο είχαν πάρει ασπιρίνη είχαν τον ίδιο κίνδυνο είτε ήταν παχύσαρκοι είτε όχι. Μια εξήγηση είναι ότι η ασπιρίνη διευκολύνει τον θάνατο των κυττάρων με ελαττώματα στο DNA τους, γεγονός που δεν επιτρέπει την εξέλιξή τους σε καρκινικά.

«Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά για ασθενείς με σύνδρομο Λιντς, όμως δεν αφορούν μόνο αυτούς. Πολύς κόσμος έχει προβλήματα βάρους και από την έρευνα προκύπτει ότι ο επιπλέον κίνδυνος καρκίνου μπορεί να εξαλειφθεί με τη χορήγηση ασπιρίνης» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Κλινικής Γενετικής Τζον Μπερν, αφού -ως γνωστόν- η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα χρόνιας φλεγμονής στον οργανισμό, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Οι ειδικοί τόνισαν ωστόσο ότι προτού αρχίσει κανείς να παίρνει μόνος του ασπιρίνη καθημερινά πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του.