Η αντίσταση της Κοινωνίας απέναντι στην Οικονομική κρίση | dete

Η αντίσταση της Κοινωνίας απέναντι στην Οικονομική κρίση

της Λένας Κανταράκη

Οι Αναστάσιμες μέρες πλησιάζουν, ενεργοποιείται αυτόματα ένας μηχανισμός μέσα μας εκδήλωσης αγάπης και ανθρωπιάς. Όμως θα έπρεπε μόνο αυτές οι μέρες να μας το θυμίζουν; Η απάντηση είναι όχι, γιατί κοιτώντας τον ιστό της κοινωνίας μας θα διαπιστώσουμε πως και αυτή στο άσχημο και στο άδικο αναπτύσσει αντίσταση.

Ο χώρος της υγείας υποφέρει αυτές τις μέρες της κρίσης, όμως υπάρχουν και παράθυρα ανοικτά να συμπληρώνουν την ανεπάρκεια της.

Μια μικρή λοιπόν αναφορά θα σας παρουσιάσω παρακάτω από τις επαγγελματίες υγείας  κ. Καπερώνη Βασιλική, κ. Μελισσουργού Παναγιώτα και κ. Παυλάτου Δήμητρα όπου στην διάρκεια της άσκησής τους στην Ψυχική Υγεία εκπόνησαν την εργασία «Αντίσταση της κοινωνίας και της οικογένειας απέναντι στην Οικονομική Κρίσης»

Κοινωνικά ιατρεία και κοινωνικά φαρμακεία

Όπως προαναφέραμε ο χώρος της υγείας πλήττεται λόγω αυτής της τεράστιας οικονομικής κρίσης με αντίκτυπο στην ελληνική οικογένεια. Οι πολίτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις απαιτήσεις του νέου υγειονομικού συστήματος.

Η έλλειψη υγειονομικής και φαρμακευτικής κάλυψης λόγω ανεργίας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις την τελευταία τριετία. Ποιος θα φανταζόταν πως σήμερα θα βιώναμε εμείς οι ίδιοι αυτό που πριν χρόνια παρείχαμε σε μετανάστες, πρόσφυγες και άστεγους. Σήμερα μη κυβερνητικές ομάδες και εθελοντές πολίτες δραστηριοποιούνται στη λειτουργία κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων.

Τα κοινωνικά φαρμακεία παρέχουν δωρεάν φάρμακα

Έτσι τα κοινωνικά φαρμακεία παρέχουν δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, σε πολίτες που αδυνατούν να έχουν αλλιώς πρόσβαση στην υγεία. Για να μπορέσει κάποιος να ωφεληθεί από το Κοινωνικό Φαρμακείο θα πρέπει είναι να είναι ανασφάλιστος ή ασφαλισμένος από την Πρόνοια ( άστεγοι, άποροι, άνεργοι ).

Διάφορα αλληλοβοηθητικά Δίκτυα Υγείας δραστηριοποιούνται σ’ όλη τη χώρα μέσω χιλιάδων εθελοντών φαρμακοποιών, νοσηλευτών και φυσικά με τη συμμετοχή της Εκκλησίας. Οι πιο πολλές δομές φτιάχτηκαν χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

Άξιο θαυμασμού είναι το έργο των Γιατρών του Κόσμου όπου σε συνεργασία με δήμους και δίκτυα αλληλεγγύης λειτουργούν ιατρεία και φαρμακεία που παρέχουν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις. Σήμερα ολοένα και περισσότερο εμφανίζονται τέτοιες πρωτοβουλίες. Η επιβίωσή τους εξαρτάται καθαρά τόσο από τους εθελοντές όσο και από το κίνημα αλληλέγγυας υγείας.

Εθελοντική εργασία επαγγελματιών

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει σε κάποια νοσοκομεία, που προσφέρουν σε εκατοντάδες ανασφάλιστους καρκινοπαθείς, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό επιτυγχάνεται από την εθελοντική εργασία, εκτός ωραρίου, γιατρών και νοσηλευτών και στη συνδρομή πρώην ασθενών οι οποίοι δωρίζουν πανάκριβα φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Αυτή η « ανταρσία » προκάλεσε ένα κίνημα, που ανάγκασε το υπουργείο Υγείας να επιτρέψει και σ’ άλλα νοσοκομεία να δέχονται έστω και με πολύ αυστηρούς περιορισμούς ανασφάλιστους ασθενείς.

Σημαντικό ρόλο ωστόσο παίζουν και διάφοροι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί οι οποίοι προάγουν τέτοιους είδους κινήσεις. Αντίστοιχα δίκτυα υγείας απλώνονται πλέον παντού και καλύπτουν θεμελιώδεις ανάγκες, υποκαθιστώντας το κοινωνικό κράτος που καταρρέει, διεκδικώντας δωρεάν περίθαλψη για όλους.

Η λειτουργία των κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων δεν αποτελεί επίτευγμα του κράτους πρόνοιας. Είναι αποτέλεσμα της ευαισθησίας που μπόρεσε να επιδείξει η ελληνική κοινωνία απέναντι στον δοκιμαζόμενο από την κρίση άνθρωπο. Είναι το υποκατάστατο του δικτύου προστασίας που έπρεπε προληπτικά να έχει αναπτύξει η πολιτεία, για να παρέχει στοιχειώδη περίθαλψη σε ανθρώπους χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι φτωχοί και οι μη έχοντες πρόσβαση στην περίθαλψη είναι πολλοί. Υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι ανασφάλιστοι ανέρχονται στο 30% του πληθυσμού.