Η Ακράτα του Πολιτισμού: Πινακοθήκη, πόλος έλξης του καλλιτεχνικού κόσμου και ανθρώπων του πνεύματος | dete

Η Ακράτα του Πολιτισμού: Πινακοθήκη, πόλος έλξης του καλλιτεχνικού κόσμου και ανθρώπων του πνεύματος

Η Ακράτα στο ρου της ιστορίας ευτύχησε να έχει ανθρώπους που στηρίζουν την τέχνη και τον πολιτισμό. Είναι από τους λίγους τόπους που ομάδες ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών δραστηριοποιούνται στη βάση του εθελοντισμού. Σκοπός τους να διατηρήσουν τη μεγάλη πολιτιστική παράδοση του τόπου.
Όταν ακόμα η κωμόπολη ήταν το κέντρο του Δήμου Ακράτας, μια γυναίκα που είχε αφιερώσει τη ζωή της στην τέχνη, η Ζωή Ψαρρού, ιδιοκτήτρια της γκαλερί «Χρυσόθεμις» στο Χαλάνδρι, δώρισε 55 σημαντικά έργα τέχνης σπουδαίων Ελλήνων εικαστικών από την προσωπική της συλλογή στη γενέτειρά της. Ήταν το έτος 1994, εποχή μεγάλων οραμάτων πριν η χώρα μας βουλιάξει στον μεγαλοϊδεατισμό των Ολυμπιακών Αγώνων και στη μετέπειτα βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Με τη στήριξη του τότε Δήμου δημιουργήθηκε η Πινακοθήκη Ακράτας (Π.Α.) η οποία στεγάστηκε σε ένα νεοκλασικό κτίριο στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης.
Όλα αυτά τα χρόνια η Πινακοθήκη φιλοξένησε σημαντικούς ζωγράφους, χαράκτες, γλύπτες, κεραμίστριες και ντόπιους καλλιτέχνες με αξιοσημείωτη καλλιτεχνική παραγωγή. Βαριά τα ονόματα των αναγνωρισμένων και βραβευμένων δημιουργών (Τ.Αριδάς, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλος, Π. Φειδάκης, Φ. Στεφανίδη, Ελ. Κανελλοπούλου κ.ά.) και αναμφισβήτητη η ποιότητα και αξία των εκτιθέμενων έργων. Πρόσφατα η Πινακοθήκη Ακράτας εμπλουτίστηκε με νέα έργα δωρεά του Ακρατινού Λάμπη Γιαννακόπουλου ενώ λειτουργεί αίθουσα «Τάκη Σιδέρη» με έκθεση 16 έργων του.
Μαθητές των σχολείων της περιοχής γνώρισαν κατά καιρούς τις συλλογές με ξεναγό την ακρατινή ζωγράφο Μάρω Κουμπή, τον αείμνηστο εικαστικό Δημήτρη Λάγκα, όπου στο καλλιτεχνικό του εργαστήρι μυήθηκαν στη μαγεία της ζωγραφικής.
Στην Καλλικρατική εποχή η Πινακοθήκη εντάχθηκε στο Ν.Π.Δ.Δ. του δήμου Αιγιάλειας και μετονομάστηκε σε Δημοτική Πινακοθήκη «Ζωή Ψαρρού». Το όνειρο της δωρήτριας για έναν ζωντανό χώρο τέχνης στην περιφέρεια υποστηρίζει με όλα τα μέσα η Επιτροπή Στήριξης της Πινακοθήκης η οποία αποτελείται από τους: Πρόεδρο Ζωή Ψαρρού, την Αντιδήμαρχο Μαρία Σταυροπούλου, το μέλος του ΝΠΔΔ Χρ. Σπηλιωτόπουλο, την Πρόεδρο της Αναγέννησις Μ. Καρρά και μέλη τους Γ. Πατρινό, Γ. Μαλλαβέτα, Ν. Κωνσταντινόπουλο, Αναστασία Ευσταθίου.
Το 2015 με πρωτοβουλία της η Επιτροπή επιμελήθηκε τοιχογραφία με θέμα την ιστορία του τόπου. Η εικαστική παρέμβαση στον τυφλό τοίχο του κτιρίου πραγματοποιήθηκε με σπρέι σε μια επιφάνεια 120 τ.μ. Το τεραστίων διαστάσεων «έργο» φιλοτέχνησαν οι καλoτεχνίτες Κωνσταντίνος Κόντης και Νίκος Οικονόμου, με την καθοδήγηση του καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών, Μάριου Σπηλιόπουλου.
Στη συνέχεια, η Επιτροπή αξιοποίησε χώρο στο ισόγειο του κτιρίου για τη στέγαση φωτογραφικού υλικού και αντικειμένων αξίας για την ανάδειξη της νεότερης ιστορίας. Δραστηριοποιήθηκε ομάδα Εργασίας, η οποία αποτελείται από τους: Σπ. Ασημακόπουλο, Μ. Οικονομοπούλου, Ανθ. Παμπούκη, Μ. Καγιούλη, Άδ. Γεωργαντοπούλου, Π. Κουμπούρα και Αργ. Γεωργικοπούλου με σκοπό τη συγκέντρωση και έκθεση υλικού από την Ακράτα του χτες.
Ο καλαίσθητος χώρος «ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ» ΑΚΡΑΤΑΣ φιλοξενεί φωτογραφικό υλικό, πνευματικά προϊόντα του τόπου, βιβλία και σπάνια έγγραφα της πολιτιστικής κληρονομιάς και τοπικής ιστορίας.
Οι εθελοντικές ομάδες συνεχίζουν σε δύσκολους καιρούς να αγωνίζονται για την ανάδειξη της Ακράτας του Πολιτισμού. Ίσως, γιατί πιστεύουν ότι η Ακράτα μπορεί να επιβιώσει στην μετά κορονοιού εποχή με σύμμαχο τον πολιτισμό. Οι ομάδες εθελοντών με τη στήριξη ευαισθητοποιημένων πολιτών, του επιχειρηματικού κόσμου και του Δήμου Αιγιάλειας εντείνουν τις προσπάθειες για τη συνολική ανακαίνιση του κτιρίου με απώτερο στόχο να αναδείξουν το Ιστορικό κέντρο της πόλης μέσα από Πολιτιστικές Διαδρομές με σταθμούς: το Ίδρυμα Μάνος Χατζιδάκις - Ν. Γκάτσος, τη Βιβλιοθήκη Αναγέννησης, τον Άγιο Χαράλαμπο, το παλιό δημοτικό σχολείο πρώην Δημαρχείο Ακράτας, τα παραδοσιακά σοκάκια της πόλης, τον πεζόδρομο με την τοιχογραφία και τη γραφική πλατεία.
Η Πινακοθήκη Ακράτας κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να γίνει πόλος έλξης του καλλιτεχνικού κόσμου και ανθρώπων του πνεύματος που την επισκέπτονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τη λειτουργία της έχει αναλάβει η Κική Σακελαρίου, καθημερινά από τις 7.30 μ.μ. έως τις 10.00 μ.μ.