Καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι νιώθουν να "πνίγονται" στο εργασιακό τους περιβάλλον, καθώς αισθάνονται ότι τυγχάνουν άδικης μεταχείρισης από τους εργοδότες και τους προϊστάμενους τους.

Αυτοί οι εργαζόμενοι, λοιπόν, έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάρουν άδειες για λόγους υγείας συχνότερα και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Αυτό έδειξε η νέα βρετανο-σουηδική επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχε η ελληνικής καταγωγής μεταδιδακτορική ερευνήτρια Δρ. Παρασκευή Περιστερά του Ινστιτούτου Ερευνών Στρες του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ψυχολόγο Κονστάνζ Λαϊνεβέμπερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας BMC Public Health, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 19.000 υπαλλήλους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο μεγαλύτερη αδικία νιώθει ένας εργαζόμενος, τόσο αυξάνεται η συχνότητα των αδειών υγείας που παίρνει, καθώς και η διάρκεια τους, με αποτέλεσμα να λείπει περισσότερο χρόνο από τη δουλειά του. Αυτό ισχύει άσχετα με το αν είναι άνδρας ή γυναίκα, με την ηλικία του ή με την οικογενειακή του κατάσταση. Αν, μάλιστα, επιπλέον νιώθει μεγάλη ανασφάλεια για τη θέση εργασίας του, τότε οι μακρές άδειες υγείας είναι ακόμη συχνότερες.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η αδικία στην εργασία πυροδοτεί στρες στους εργαζόμενους, οι οποίοι ξεφεύγουν από αυτό με μια άδεια ή όντως αρρωσταίνουν εξαιτίας του. Με δεδομένη τη σημασία που έχει οι εργαζόμενοι να τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης, οι ψυχολόγοι τόνισαν ότι αυτή πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των μάνατζερ, καθώς και κριτήριο για την επιλογή τους σε διευθυντική θέση.