Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, αν σκεφθεί κανείς ότι η έλλειψη σιδήρου, η αναιμία, είναι πάρα πολύ συχνή στους ενήλικες - αφορά στο 15% από αυτούς.

Επιστημονική ομάδα του Κολεγίου Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, με επικεφαλής την Dr Kathleen M. Schieffer, μελέτησε τη σχέση νευροαισθητηριακής απώλειας ακοής και αγώγιμης απώλειας ακοής και αναιμίας, λόγω ανεπάρκειας σιδήρου, σε άτομα ηλικίας από 21 έως 90 ετών στις ΗΠΑ (το 43% άνδρες γύρω στα 50).

Επειδή η σιδηροπενική αναιμία είναι μία κοινή και εύκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση, η περαιτέρω κατανόηση της σχέσης της με την απώλεια ακοής μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό και στην κατάλληλη θεραπεία του προβλήματος.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από επίσημα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία του Ιατρικού Κέντρου Milton S. Hershey του Πανεπιστημίου Penn State. Η σιδηροπενική αναιμίαπροσδιορίστηκε από τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης και φερριτίνης ανάλογα με την ηλικία και το φύλοσε 305.339 ενήλικες, με κάποιου βαθμού απώλεια ακοής.

Τόσο η νευροαισθητήρια απώλεια ακοής (δηλαδή όταν υπάρχει βλάβη στον κοχλία ή στις νευρικές οδούς από το εσωτερικό αυτί στον εγκέφαλο, κάτι που εντοπίστηκε στο 1,1% των ατόμων) όσο και η συνδυαστικήαπώλεια ακοής (που εντοπίστηκε στο 3,4% των ατόμων) αποδείχτηκε ότι σχετιζόταν με τη σιδηροπενική αναιμία.

Η επιστημονική ανάλυση επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες τόσο για νευροαισθητήρια απώλεια ακοής όσο και για συνδυαστική απώλεια ακοής μεταξύ των ενηλίκων με σιδηροπενικήαναιμία.

"Υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της σιδηροπενικής αναιμίας σε ενήλικες και της απώλεια ακοής. Τα επόμενα βήματα είναι να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό τοn συσχετισμό και κατά πόσο η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της αναιμίας μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συνολική κατάσταση της υγείας των ενηλίκων με απώλεια ακοής" δήλωσαν οι ερευνητές.