Ηρακλής Ρούπας: «Η ανανέωση δεν ξεκινάει από τα ψηφοδέλτια»- “Επειδή ο κόσμος έχει κουραστεί από τις πολώσεις θα κερδίσει εκείνος που θα έχει νηφάλιο λόγο” | dete

Ηρακλής Ρούπας: «Η ανανέωση δεν ξεκινάει από τα ψηφοδέλτια»- “Επειδή ο κόσμος έχει κουραστεί από τις πολώσεις θα κερδίσει εκείνος που θα έχει νηφάλιο λόγο”

Μια κουβέντα με τον Ηρακλή Ρούπα, έχει πάντα ενδιαφέρον. Οι οικονομολόγος Γραμματέας του Τομέα Οικονομίας Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας του ΠΑΣΟΚ και  αναπληρωτής Γραμματέας στον τομέα Επενδύσεις - Χρηματοδοτικά Εργαλεία, του Κινήματος Αλλαγής, είναι πολυσχιδής και ευθύβολος. Υπερκινητικός επαγγελματικά, ανήσυχος πολιτικά και άριστος γνώστης του χρηματοπιστωτικού κλάδου, μιλάει για το Κίνημα Αλλαγής και την πορεία του στην Αχαΐα, όπου πολιτεύεται, για τις διαφωνίες και την ανανέωση αλλά και για τη συνήθειά του να μετακινείται με το ΚΤΕΛ.Καλημέρα. Γραμματεας Ανάπτυξης κ Οικονομίας ΠΑΣΟΚ. Αναπληρωτης στο ΚΙΝΑΛ. Απο Δευτερα. Ευχαριστω εκ νέου

-Συνέντευξη στη Γιώτα Κοντογεωργοπούλου-

Για την επανάκτηση της σχέσης με τη βάση
«Aυτό που πρωτίστως με ενδιαφέρει είναι να βοηθήσω να ξαναβρούμε την περπατησιά μας ως χώρος. Νομίζω ότι γίνονται κινήσεις σοβαρές, που συσπειρώνουν, που δημιουργούν καλό προβληματισμό στον κόσμο, ότι σιγά σιγά διορθώνουμε λάθη του παρελθόντος και αναδεικνύουμε πολλά θετικά στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν τη χώρα να πάει μπροστά και κυρίως αρχίζουμε να επικοινωνούμε με τον κόσμο. Καταλαβαίνουμε ότι είχαμε χάσει τη βάση και ότι αρχίζουμε να ξαναμιλάμε με τη βάση. Είναι βέβαια μια διαδικασία που θέλει χρόνο και την κάνει ακόμη πιο δύσκολη το γεγονός ότι ο κόσμος έχει τα βάσανα της καθημερινότητάς του. Η αίσθηση που έχω είναι ότι πάρα πολλοί παλιοί σύντροφοι που είχαν απομακρυνθεί αρχίζουν να μας ξαναβλέπουν».

Για την αγωνία του κόσμου στην Αχαΐα
«Επειδή γυρίζω στα χωριά, το πρώτο ερώτημα, είναι πότε θα βγούμε από την κρίση. Δεδομένου μάλιστα ότι το μνημόνιο συνεχίζεται και το μεσοπρόθεσμο θα φέρει και άλλα προβλήματα στις οικογένειες και τις οικονομικά αδύνατες τάξεις, η αγωνία τους είναι αυτή, από το πώς θα μπορεί να συντηρήσει π.χ. κάποιος ένα καφενείο στο χωριό όπου πλέον έχει απομείνει μόνο ένα, μέχρι το τι θα γίνει με την παραγωγή του, ποιά δουλειά θα κάνει το παιδί του.
Το βασικό είναι να καταλάβει ο πολίτης ότι είμαστε δίπλα και ότι είμαστε ειλικρινείς, ότι δεν περνάμε από εκεί μόνο για να μας δει. Ότι περνάμε και ξαναπερνάμε. Αυτό έχει λείψει από το χώρο μας και είναι, αν θέλετε, το κομμάτι όπου έχουμε αρχίσει να ανακτούμε ένα πλεονέκτημα γιατί οι βουλευτές του κυβερνητικού χώρου δεν μπορούν άνετα να συζητήσουν με τον κόσμο, έχουν πει πάρα πολλές αναλήθειες και ανακρίβειες. Βλέπουμε ότι μπαίνουμε στο καφενείο και μας ακούνε. Αυτό έχει γίνει με πολύ κόπο και πολύ ιδρώτα. Και θέλει επιπλέον προσπάθεια από όλους».

Για τον επαναπατρισμό των φηφοφόρων
«Η Αχαΐα έχει ένα καλό και ένα κακό. Επειδή είναι το μετερίζι της βάσης της κεντροαριστεράς, έχει μια τεράστια δεξαμενή για να αντλήσεις ψηφοφόρους. Το 60% ίσως και παραπάνω του κόσμου της πρόσκειται στο κέντρο και την κεντροαριστερά. Το δύσκολο είναι ότι όλοι αυτοί που έχουν εμπιστευτεί το χώρο από παλιά, από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, έχουν γίνει πολύ επιλεκτικοί, πολύ κριτικοί και περιμένουν από εμάς να δείξουμε ότι αντιλαμβανόμαστε πως έχουν αλλάξει τα πράγματα και οι ανάγκες οι δικές τους πιά δεν είναι οι ίδιες που ήταν πριν 15 χρόνια».

Για την ανανέωση στα ψηφοδέλτια και τους παλαιοκομματικούς
«Ένα κόμμα δεν ξεκινάει από τα ψηφοδέλτια, αυτό είναι το τελευταίο. Η ανανέωση ξεκινάει από τα στελέχη τα οποία καλούνται να παράξουν πολιτική, από τους γραμματείς στις νομαρχιακές, τους υπευθύνους τομέων κλπ. Από εκεί και πέρα ο κόσμος θα κρίνει τι είναι νέο και τι παλαιό. Βέβαια εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί παλιοκομματικοί που πιστεύουν ότι θα “έχουν” την παράταξη. Αναγνωρίζω προσωπικά το έργο τους, τη συνεισφορά τους, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να πάρουμε το μήνυμα της προέδρου και να αντιληφθούμε ότι αν θέλουμε να πάμε μπροστά η προσωπική στόχευση ή η όποια πίκρα επειδή έληξε η περίοδος της παρουσίας μας, πρέπει να πάει πίσω για το καλό της παράταξης».

Για τις διαφωνίες εντός του Κινήματος Αλλαγής
«Είναι ένα σκέλος της παθογένειας που χαρακτηρίζει τον Έλληνα. Όταν προσπαθεί να συνεταιριστεί, πάντα υπάρχει στην πρώτη φάση η διαμάχη για το ποιος θα βγάλει το κεφάλι πάνω από το νερό πιο γρήγορα από τους άλλους, γιατί ο συνεταιρισμός είναι ένα συνεχές κολύμπι. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι είναι ένα συνεχές κολύμπι για να πάμε μπροστά, όχι ένα συνεχές κολύμπι για να μη βουλιάξουμε. Δυστυχώς έχουμε δει τέτοια παραδείγματα αλλά νομίζω ότι είναι προσωρινά ή μέχρι να αντιληφθούν όλοι ποιό είναι το καλό για να πάει μπροστά ο χώρος και εν κατακλείδι ποιο είναι και το καλό το δικό τους αυτών που δημιουργούν αυτού του είδους τις αναταράξεις».

Για τις μετακινήσεις του με το ΚΤΕΛ
«Μετακινούμαι εδώ και δύο χρόνια με το ΚΤΕΛ. Ξεκίνησα να μετακινούμαι όταν επιτέλους είχαν ξεκινήσει τα έργα για την Ολυμπία Οδό. Επειδή ταξιδεύω βράδυ, για να μην χάνω την ημέρα μου, κάποια στιγμή αποφάσισα να δοκιμάσω το ΚΤΕΛ επειδή φοβόμουν μην έχω και κανένα ατύχημα. Τελικά βρήκα την υγειά μου. Παίρνω το ΚΤΕΛ από Αθήνα, με βγάζει στο σταθμό, το σπίτι μου στην Πάτρα είναι στη Γούναρη, οπότε η ζωή μου είναι πολύ πιο απλή και ξεκούραστη.
Όλο αυτό έχει και μια επικοινωνιακή χροιά. Όλο και κάποιος επιβάτης θα σου πιάσει μια κουβέντα, όλο και κάτι θα αφουγκραστείς όλο και κάποια συζήτηση θα γίνει, θα πάρεις ένα μήνυμα, ένα στίγμα από το τι γίνεται. Είναι μεγάλο σχολείο λοιπόν το ΚΤΕΛ και εξαιρετικό μέσο μεταφοράς, όπως και το τρένο, που ελπίζω κάποια στιγμή να φτάσει στην Πάτρα».

Για την συνεχή διαδρομή Πάτρα- Αθήνα
«Από το 2012, μετακινούμαι μεταξύ Πάτρας και Αθήνας. Πλέον έχω και επαγγελματική σχέση στην Πάτρα, έχω γραφείο της εταιρείας μου εδώ. 30 χρόνια εργάζομαι. Συνδυάζω τη δουλειά με την πολιτική και το πανεπιστήμιο. Σε ενάμισυ χρόνο τελειώνω το διδακτορικό μου στο πανεπιστήμιο της Πάτρας»
Για το φως στην άκρη του τούνελ
«Τα πράγματα δεν είναι καλά και δεν νομίζω ότι θα γίνουν καλύτερα με αυτές τις πολιτικές και με αυτή τη μορφή του πολιτικού διαλόγου. Φοβάμαι ότι θα πάμε σε μεγαλύτερες ακρότητες. Επειδή ο κόσμος έχει κουραστεί από τις πολώσεις θα κερδίσει εκείνος που μπορεί να εκφράσει νηφάλιο λόγο, να κατεβάσει προτάσεις ειλικρινείς και να αποδείξει ότι μπορεί να είναι συνθετικός κρίκος».

(από την εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)