ΗΛΙΑΣ ΝΙΑΡΟΣ: 60 χρόνια … λούστρος στην Πάτρα | dete

ΗΛΙΑΣ ΝΙΑΡΟΣ: 60 χρόνια ... λούστρος στην Πάτρα

Η φιγούρα του Ηλία Νιάρου, του τελευταίου λούστρου της Πάτρας είναι πασίγνωστη σε όλους σχεδόν τους Πατρινούς και σίγουρα από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της πόλης.

Τον συναντούσαν όλοι όσοι περνούσαν από την πλατεία Γεωργίου (κυρίως στο πάνω μέρος της) για περισσότερο από 60 χρόνια. Πάντα στο ίδιο σημείο έστηνε το κασελάκι του ακόμη και σε εποχές που το επάγγελμα του λούστρου δεν είχε πια… πέραση.

Ο κυρ Ηλίας έχει αποσυρθεί εδώ και λίγα χρόνια και έτσι πολλοί είναι αυτοί που περνούν από την πλατεία Γεωργίου κι αναρωτιούνται που να βρίσκεται ο ευγενέστατος κύριος με το κασελάκι και τη χαρακτηριστική φωνή.

Το χαρακτηριστικό πρόβλημα στην ομιλία του, το αποκόμισε κατά την παιδική του ηλικία: Ο αυστηρός πατέρας του για ασήμαντη αφορμή τον τιμώρησε με τρόπο τόσο σκληρό και αποτρόπαιο, που του έχωσε ένα μαχαίρι στο λαιμό (!) προκαλώντας του μόνιμο πρόβλημα στις φωνητικές χορδές.

*φωτογραφία από το αρχείο του Γιώργου Τσιμτσίμη.

*φωτογραφία από το αρχείο του Γιώργου Τσιμτσίμη.

 

Ο Ηλίας Νιάρος, γεννήθηκε το 1938 στον Πύργο Κορινθίας.

Εργάστηκε στο Δήμο Πατρέων, ως οδοκαθαριστής, απ' όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Παντρεύτηκε και από το γάμο του με την αείμνηστη σύζυγό του, απέκτησαν έναν γιο που σήμερα εργάζεται ως ναυτικός και για τον οποίο καμαρώνει!

Συνέχισε να εργάζεται, για να συμπληρώνει το πενιχρό εισόδημα της σύνταξής του και να μπορεί να πληρώνει την ιδιωτική κλινική στην οποία διαμένει.