ΗΛΕΙΑ: Νέες εντάσεις για τη μονάδα μηχανικής διαλογής στην Τριανταφυλλιά | dete

ΗΛΕΙΑ: Νέες εντάσεις για τη μονάδα μηχανικής διαλογής στην Τριανταφυλλιά

Αποχώρησε η παράταξη του Γιάννη Λυμπέρη χθες βράδυ από το Δημοτικό Συμβούλιο για το επίμαχο θέμα της Κινητής Μονάδας Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίηση.

Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου Ήλιδας και Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων Νομού Ηλείας για την πράξη: «Κινητή Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Νομού Ηλείας» άναψε για ακόμη μία φορά τα αίματα.

Το έργο

Ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ενημέρωσε το Σώμα για ακόμη μία φορά για τις επαφές και τις ενέργειες που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο θέμα και τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί σε κεντρικό επίπεδο για τη χρηματοδότηση του έργου που θα κατασκευαστεί στην περιοχή της «Τριανταφυλλιάς» με δημοπρασία για προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία.

Το κόστος για την προμήθεια της μονάδας ανέρχεται σε 710.000 ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ για τη λειτουργία δύο ετών και για ποσότητα 80.000 τόνων με πλαφόν τα 40 ευρώ για επεξεργασία και διάθεση στο ΧΥΤΥ με προϋπολογισμό κάτι παραπάνω από 4 εκ. ευρώ.

Η αντίδραση

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Λυμπέρης αντέδρασε για ακόμη μια φορά, ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη διαχείριση συνεπάγεται τη μετατροπή του ΧΥΤΥ και της Τριανταφυλλιάς σε ΧΥΤΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα γίνει μία μίνι κατάσταση Φυλής.

Τόνισε ότι η οριστική, σύγχρονη και αποτελεσματική λύση είναι το εργοστάσιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων και ζήτησε οι δήμοι του Νομού να προχωρήσουν χωρίς τους Υπουργούς.

Επεσήμανε ότι η παράταξή του δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό, γιατί θα υποθηκεύσει το μέλλον του τόπου και δήλωσε ότι η παράταξή του αποχωρεί από τη συνεδρίαση και θα προσφύγει για τη νομιμότητα, καθώς χαρακτήρισε παράνομη τη σύμβαση, προκειμένου να ακυρωθεί, όχι όπως είπε για να παρεμποδίσει τη λύση, αλλά γιατί με το συγκεκριμένο έργο σκάβεται ο λάκκος του δήμου.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος απάντησε ότι ουδέποτε είπε ότι δεν θέλει το εργοστάσιο, αλλά προχωρά σε αυτή την ενδιάμεση λύση ακριβώς για να μη μετατραπεί ο ΧΥΤΥ σε ΧΥΤΑ και προκάλεσε τον κ. Λυμπέρη να προσφύγει εάν αυτό επιθυμεί.

Τελικά η παράταξη του κ. Λυμπέρη αποχώρησε και το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Λυμπέρης ζήτησε να υπάρξει υπεύθυνη τοποθέτηση από τους θεσμικούς εκπροσώπους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, κάτι που έγινε αποδεκτό από το Σώμα, μετην επισήμανση του κ. Χριστοδουλόπουλου μα μην διχαστεί με αντιπαραθέσεις η τοπική κοινωνία.