Ηλεία: Τετραπλό χτύπημα εμπρηστών βλέπουν οι αρχές – Διπλές πυρκαγιές σε Δαφνιώτισσα και Γεράκι | dete

Ηλεία: Τετραπλό χτύπημα εμπρηστών βλέπουν οι αρχές - Διπλές πυρκαγιές σε Δαφνιώτισσα και Γεράκι

«Χτύπημα» εμπρηστών φαίνεται πως είναι οι δύο διπλές πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες το μεσημέρι στην περιοχή της Δαφνιώτισσας και του Γερακίου.

Οι περιοχές που δοκιμάστηκαν και πέρυσι από τις πυρκαγιές βρέθηκαν ξανά στο στόχαστρο εμπρηστών, που έδρασαν με λίγη ώρα διαφορά από το ένα σημείο στο άλλο. Ο συντονισμός των δυνάμεων υπήρξε άμεσος και αποτελεσματικός ώστε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Στην περίπτωση της Δαφνιώτισσας, πραγματοποιήθηκε μερική απομάκρυνση κατοίκων. Κινητοποιήθηκαν μεγάλες δυνάμεις τόσο της Πυροσβεστικής, όσο και της Αστυνομίας, ενώ με κάθε μέσο συμμετείχαν στο έργο της Πολιτικής Προστασίας ο δήμος Ήλιδας, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας.

Η πρώτη φωτιά ξέσπασε στις 13,30 το μεσημέρι, κοντά στα τελευταία σπίτια της Δαφνιώτισσας, ενός χωριού του δήμου Ήλιδας που είναι «πνιγμένο» από το παρθένο πευκοδάσος. Η φωτιά βρήκε «τροφή» και γρήγορα πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα να επεκταθεί σε όλη την πλαγιά πάνω από το χωριό και να προχωρήσει. Περίπου μια ώρα αργότερα ξέσπασε και δεύτερη πυρκαγιά σε πλαγιά απέναντι από αυτή που καιγόταν, προς το Τζαμί Πηνείας. Η περιοχή ήταν δύσβατη και κατευθύνθηκαν προς τα εκεί εναέρια μέσα, όπου με συνεχείς ρίψεις κατάφεραν να περιορίσουν το μέτωπο.

Λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα ξέσπασε και νέα διπλή πυρκαγιά στο Γεράκι στους δρόμους προς Περιστέρι και προς Ανάληψη. Μέρος των δυνάμεων από τη Δαφνιώτισσα κινήθηκε προς τα εκεί για να επιχειρήσει να περιορίσει το μέτωπο που γρήγορα έλαβε διαστάσεις. Ευτυχώς το χωριό Ανάληψη και το ομώνυμο μοναστήρι δεν απειλήθηκαν άμεσα και ο κίνδυνος έως τις οκτώ το απόγευμα της Δευτέρας είχε περιοριστεί. Ωστόσο οι δυνάμεις συνέχισαν να επιχειρούν για να οριοθετήσουν την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα στην περιοχή της Δαφνιώτισσας επιχείρησαν περισσότεροι από 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος έφτασαν ένα ελικόπτερο Erickson, ένα ελικόπτερο Super Puma, ένα αεροσκάφος Canadair. Στην συνέχεια προστέθηκαν ακόμα δύο Canadair που έφτασαν από την Αθήνα ως ενίσχυση. Στην περιοχή του Γερακίου επιχείρησαν επίσης 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα και τα δύο ελικόπτερα. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κινητοποιήθηκαν από όλη την Ηλεία, τη Δυτ. Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Αξίζει να αναφέρουμε τη μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας με δυνάμεις τόσο από την Ηλεία όσο και από την Αχαΐα, με συντονιστές τον βοηθό του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτ. Ελλάδας κ. Παπανικολάου και τον αναπληρωτή Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας κ. Αναγνωστάκη. Κινητοποίηση υπήρξε ακόμα από το ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα που κινήθηκαν προληπτικά στις περιοχές των πυρκαγιών και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η Πολιτική Προστασία του δήμου Ήλιδας και της Π.Ε. Ηλείας κινήθηκαν άμεσα με υδροφόρες, οχήματα και μηχανήματα, για να εφοδιάσουν με νερό όπου υπήρχε ανάγκη και να διανοίξουν ζώνες στα σημεία που επιβαλλόταν να γίνει παρέμβαση.

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, συνεδρίασε εκτάκτως στο μέτωπο της πυρκαγιάς, στη Δαφνιώτισσα. Συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας κ. Κατσιφάρας, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Μπράμος και Μητρόπουλος, ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Υποστράτηγος κ. Κυριακόπουλος, ο αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Αναγνωστάκης, ο δήμαρχος Ήλιδας, κ. Χριστοδουλόπουλος, τα στελέχη της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας και άλλοι φορείς.

Το συγκεκριμένο πευκοδάσος ήταν αυτό που γλίτωσε από τις πυρκαγιές του 2007 όταν ολόκληρη η Ηλεία είχε τυλιχθεί στις φλόγες.

Πέρυσι ανήμερα τον 15Αύγουστο είχε σημειωθεί φωτιά στο ίδιο σημείο και είχε καταφέρει να κάψει μεγάλη έκταση του πευκοδάσους.

Πηγή: ilialive.gr