Ηλίας Μόσιαλος: Δεν γίνεται να κάνουμε ό,τι θέλουμε και να μην έχουμε και κρούσματα κορωνοϊού | dete

Ηλίας Μόσιαλος: Δεν γίνεται να κάνουμε ό,τι θέλουμε και να μην έχουμε και κρούσματα κορωνοϊού

Την προσοχή των Ελλήνων πολιτών στη διαχείριση του κορωνοϊού εφιστά ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, πρόεδρος του Τμήματος πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Η πανδημία του κορωνοϊού εξελίσσεται με έντονους ρυθμούς σε αρκετές χώρες της Κεντρικής και της Λατινικής Αμερικής, σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, σε περιοχές της Αγγλίας και στη Σουηδία, σε κράτη της Ανατολικής Ευρώπης (Βόρεια Μακεδονία, Ρωσία, Αρμενία, Μολδαβία), και σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Ασίας, σημειώνει ο καθηγητής.

Το παράδοξο της πρόληψης για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα
Στη χώρα μας επικράτησε «το παράδοξο της πρόληψης». Επειδή υπήρξε άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος, είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα στην πρώτη φάση της διαχείρισης της πανδημίας, σημειώνει ο κ. Μόσιαλος. Έτσι μετά τη σταδιακή απόσυρση του lockdown για τον κορωνοϊό, μερικοί συμπατριώτες μας θεώρησαν ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα και άλλοι θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό.
Νωρίτερα άλλωστε την Τρίτη, ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος μίλησε για την πιθανότητα έκτακτων lockdown μέσα στο καλοκαίρι για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Δεν ξεμπερδέψαμε και για αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής εγρήγορση και συστηματική αντιμετώπιση της εμφάνισης νέων κρουσμάτων, ενίσχυση των μηχανισμών ιχνηλάτησης και των προγραμμάτων διαγνωστικών εξετάσεων. Οι αναφορές Μόσιαλου έρχονται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση 97 νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού, αλλά και τα περιστατικά συνωστισμού σε μπαρ της Μυκόνου και αλλού.