Εφθασε ο κυκλώνας “Ζορμπάς” – Ξώφαλτσα περνά από Αχαϊα – Ηλεία – ΔΕΙΤΕ LIVE | dete

Εφθασε ο κυκλώνας "Ζορμπάς" - Ξώφαλτσα περνά από Αχαϊα - Ηλεία - ΔΕΙΤΕ LIVE

Άνεμοι και βροχοπτώσεις πλήττουν από τα ξημερώματα την Πάτρα, την Αχαϊα, αλλά και περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, καθώς ο Μεσογειακός Κυκλώνας "Ζορμπάς" έφθασε στην χώρα μας.

Κλειστή θα παραμένει η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Όλα δείχνουν ότι το απαγορευτικό θα ισχύει σίγουρα μέχρι το απόγευμα ενώ ίσως δρομολόγια να αρχίσουν να εκτελούνται από το απόγευμα του Σαββάτου.

Στις γραμμές Κυλλήνη - Ζάκυνθος, Κυλλήνη - Κεφαλονιά και Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα, τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται μόνο κατά την κρίση των πλοιάρχων.

Νέα δεδομένα προκύπτουν για την εξέλιξη του κυκλώνα που αναμένεται τις επόμενες ώρες και έχει σημάνει συναγερμό στον κρατικό μηχανισμό, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΜΥ, τις οποίες έθεσε στη διάθεση όλων των φορέων, κατά την ευρεία σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη και παρουσία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

 

Όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία, οι μοναδικές περιοχές της χώρας που δεν θα επηρρεάσει ο κυκλώνας, θα είναι το Βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία, ενώ θα επηρεαστούν το Βόρειο Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, που αρχικά φαινόταν οτι δεν κινδύνευαν.

Στην Αττική το κύμα της κακοκαιρίας, με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις, αναμένεται σήμερα Σάββατο μετά το μεσημέρι.

Οι διαφοροποιήσεις στις προβλέψεις διαμορφώνουν και τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού, που βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και θα υπάρξουν μετακινήσεις δυνάμεων απο την Πυροσβεστική, με την συνδρομή της ΕΥΔΑΠ, των Περιφερειών και όλων των φορέων και υπηρεσιών, στις περιοχές που αναμένεται οτι θα χτυπήσει η κακοκαιρία.

Η αναλυτική παρουσίαση των μέτρων έγινε την Παρασκευή το βράδυ στη σύσκεψη στην Πυροσβεστική, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων και των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν.

Aπό την νύχτα μέχρι το Σάββατο το πρωί το βαρομετρικό χαμηλό ξεκίνησε από το Νότιο Ιόνιο, με ανέμους 9-10 μποφόρ και ισχυρές βροχές, αλλά κυρίως στην θάλασσα και στην συνέχεια θα επεκταθεί στην Δυτική Πελοπόννησο.

Στη συνέχεια θα κινηθεί προς την Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο, όπου τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα, ενώ η πιο δύσκολη κατάσταση αναμένεται στα Κύθηρα.

Ταυτόχρονα, το κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί προς την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και αργότερα στην Αττική. Τα ξημερώματα της Κυριακής θα κατευθυνθεί στο Βόρειο Αιγαίο, την Μακεδονία και την Θράκη.

Λεπτομέρειες για τα σημεία και τις ώρες που πρόκειται να εκδηλωθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, θα ανακοινώνονται συνεχώς απο την ΕΜΥ, ενώ οι νεότερες προβλέψεις θα υπάρξουν κατα πάσα πιθανότητα σήμερα το πρωί.

Αναλυτικά η πορεία του κυκλώνα

Το Σάββατο στις 09:00 το πρωί,ο κυκλώνας Ζορμπάς θα βρίσκεται ακόμη έξω από τα χωρικά μας ύδατα.

Στις 15:00 το μεσημέρι όπως σημείωσε ο κ. Αρνιακός ο Ζορμπάς θα βρίσκεται στο ακρωτήριο Ταίναρο.

Από εκεί θα προχωρήσει το βράδυ στις 21.00 στο Μυρτώο Πέλαγος κοντά στη Μήλο.

Την Κυριακή στις 09.00 το πρωί θα βρίσκεται πλέον στις Κυκλάδες κοντά στο ύψος της Σύρου.

Το μεσημέρι της Κυριακής περίπου στις 15.00 θα …χορεύει στο Ικάριο Πέλαγος και από εκεί θα φτάσει στη Χιο, όπου θα τελειώσει το πέρασμά του από τη χώρα μας.

Μετά θα κατευθυνθεί στην Κωνσταντινούπολη και στον Εύξεινο Πόντο.