ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΤΟΣ: «Ιδού οι λόγοι που δώσαμε δάνειο στον Αντζουλάτο» | dete

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΤΟΣ: «Ιδού οι λόγοι που δώσαμε δάνειο στον Αντζουλάτο»

 

Ο πρώην Πρόεδρος της Αχαϊκής μιλά για πρώτη φορά σε σχέση με όσα τον κατηγορούν για την δανειοδότηση του πατρινού επιχειρηματία

 

Η υπόθεση του δανείου της Αχαϊκής Τράπεζας στον Ομιλο Αντζουλάτου αποτελεί την «σημαία» όσων κατηγορούν τον πρώην Δήμαρχο και Πρόεδρο της Αχαϊκής αλλά και κάποια μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. για δανειοδοτήσεις χωρίς εγγυήσεις. Μάλιστα όπως έγραφαν και τα σχετικά δημοσιεύματα όλες τις προηγούμενες ημέρες, η εταιρεία είχε δανειοδοτηθεί με μοναδική εγγύηση  την  υποχρέωση του επιχειρηματία να εκχωρήσει την επιστροφή του ΦΠΑ προς είσπραξη.

 

Ο Ευάγγελος Φλωράτος άνοιξε τα χαρτιά του και δήλωσε στον Max Fm:

 

«Δηλαδή για παράδειγμα στον Αντζουλάτο που δώσαμε το δάνειο, του όφειλε το κράτος ΦΠΑ από εργασίες στα κτίρια που είχαν καεί και άλλα πολλά, 7 εκατομμύρια ευρώ. Τι θα έκανε δηλαδή μία τοπική τράπεζα για έναν επιχειρηματία για τον οποίον μέχρι τότε δεν είχε προκύψει τίποτα και μάλιστα είχε πίσω του 200 εργαζόμενους; Όταν το κράτος είναι αφερέγγυο και δεν του επιστρέφει το ΦΠΑ της επένδυσής του, δεν θα τον διευκολύναμε εμείς για μερικούς μήνες για να κυλήσει και να μην απολύσει τον κόσμο του; Αυτό είναι έγκλημα; Η θα μας πουν πως σε εκείνες τις συνθήκες και εκείνη την στιγμή θα μπορούσε να φανταστεί η Τράπεζα ότι πολύ αργότερα θα εμφανιζόταν σε άλλη εταιρεία ένα εικονικό τιμολόγιο; Πώς να το φανταστεί η τράπεζα; Εμείς δώσαμε τότε λεφτά γιατί είχε καεί η επιχείρηση και ο Αντζουλάτος έβαλε λεφτά και το αναστήλωσε, το ξανάφτιαξε και διατηρούσε τις θέσεις εργασίας. Ηταν δηλαδή επιλήψιμο να τον βοηθήσουμε εμείς να σταθεί, ένα τοπικό μαγαζί, τόσο μεγάλο, με τόσους εργαζόμενους στην τοπική κοινωνία; Από την στιγμή μάλιστα που μέχρι τότε δεν υπήρχε κάτι το μεμπτό. Αλλωστε ο Αντζουλάτος είχε και επιστροφή ΦΠΑ από το εμπόρευμα που έφερνε από την Κίνα. Τότε είχε 33 εκατομμύρια ευρώ σε εμπορεύματα, όλα προπληρωμένα. Αρα το κράτος του όφειλε ΦΠΑ. Οπότε η Τράπεζα είχε ουσιαστικά διασφαλίσει το δάνειο που έδωσε».

 

Τέλος ο κ. Φλωράτος ανέφερε τα εξής:

 

«Η Πάτρα ξέρει και τον Φλωράτο και την τράπεζα και τα στελέχη και ξέρει και τους μηνυτές μας, αυτούς που μας κατηγορούν. Ας βγάλει η Πάτρα τα συμπεράσματά της»!

 

Η απάντηση Φλωράτου για τα δημοσιεύματα

 

"Τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για κακή διαχείριση στην Αχαϊκή πριν καν το αρμόδιο δικαστικό όργανο ανακοινώσει τα στοιχεία που χρήζουν διευκρινίσεων, θεωρούμε ότι υποκαθιστούν τις αρμόδιες αρχές και δημιουργούν εντυπώσεις στην κοινή γνώμη. Ολόκληρη η κοινωνία των περιοχών που λειτούργησαν καταστήματα της τοπικής μας τράπεζας, έχει σαφή αντίληψη του τι προσέφερε στην επιχειρηματικότητα και όχι μόνο, και του τρόπου διαχείρισης που άσκησαν οι εκάστοτε διοικήσεις της.

 

Η έρευνα που ανατέθηκε με παραγγελία του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Αθηνών στην έγκυρη εταιρεία DELLOITE με ρητή εντολή να ελεγχθεί εάν το νομικό πρόσωπο της Συνεταιριστικής τράπεζας, τα φυσικά πρόσωπα που είχαν μερίδιο σε αυτήν ή το Δημόσιο, υπέστη ζημιά ή όχι, ποίου ποσού, και από ποιες συγκεκριμένες ενέργειες των προσώπων που διαχειρίζονταν την εν λόγω τράπεζα", στην εξ 163 σελίδων έρευνά της, δεν διαπίστωσε ζημιά για το ΝΠ, τους μεριδιούχους και το δημόσιο. Επί της εκθέσεως αυτής εκλήθησαν αρκετά μέλη του Δ.Σ. και υπηρεσιακοί παράγοντες οι οποίοι απάντησαν σε όλα τα θέματα που η έκθεση ανέφερε. Η απόψη μας είναι ότι αφού τόσο η αγορά όσο και οι συντάκτες γνωρίζουν την 20ετή προσφορά της τοπικής τράπεζας, οι χαρακτηρισμοί πρέπει να εκφράζονται μετά τις διαπιστώσεις".