Επιστήμονες ταυτοποίησαν ένα νέο όργανο στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα | dete

Επιστήμονες ταυτοποίησαν ένα νέο όργανο στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα

Μία δυνατή μεμβράνη που έχει τη δυνατότητα να συστρέφεται μέσα στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα ταυτοποιήθηκε από τους επιστήμονες ως ενιαίο όργανο.

Το όργανο αυτό, γνωστό ως μεσεντέριο, αποτελεί επί της ουσίας μία πτυχή του περιτοναίου που εξορμάται από το οπίσθιο κοιλιακό τοίχωμα και περικλείει με πτυχώσεις κάθε εντερική έλικα.

Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες γνώριζαν την ύπαρξη του, αλλά πίστευαν πως αποτελούσε απλώς δομικό μέρος του πεπτικού συστήματος.

Σύμφωνα, όμως, με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο στο «The Lancet Gastroenterology & Hepatology», με επικεφαλής τον Ιρλανδό καθηγητή χειρουργικής στο πανεπιστήμιο του Λίμερικ, δρ. J. Calvin Coffey το μεσεντέριο θα πρέπει να θεωρείται και να προσεγγίζεται ως ένα ένα ξεχωριστό, ενιαίο όργανο.

1120448_coffey

Ανατρέχοντας σε παλαιότερες μελέτες και τη σχετική βιβλιογραφία, ο Coffey και οι συνάδελφοί του παρατήρησαν ότι στα περισσότερα βιβλία ανατομίας του 20ου αιώνα το μεσεντέριο περιγράφεται ως μία σειρά από ξεχωριστές μεμβράνες, με άλλα λόγια, διαφορετικά μεσεντέρια συσχετίζονταν με διαφορετικά κομμάτια του πεπτικού συστήματος.

Πιο πρόσφατες έρευνες όμως σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχειρήσεις του παχέος εντέρου οδήγησαν την ομάδα του Coffey στο συμπέρασμα ότι οι μεμβράνες αυτές έχουν ενιαία δομή.

Αν και η λειτουργία του μεσεντερίου δεν είναι τελείως ξεκάθαρη, η ανακάλυψη ανοίγει «ένα νέο επιστημονικό πεδίο» δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης.

«Όταν το προσεγγίσουμε όπως κάθε άλλο όργανο, μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τις ασθένειες που συνδέονται με τη συγκεκριμένη περιοχή του ανθρωπίνου σώματος», προσθέτει ο Coffey.

«Αναγνωρίζοντας την ανατομία και τη δομή του μεσεντερίου, οι επιστήμονες μπορούν τώρα να εστιάσουν την έρευνά τους γύρω γύρω από τη λειτουργία του οργάνου» επισημαίνει ο ίδιος και καταλήγει: «Αν καταλάβουμε το πως λειτουργεί, μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάθε είδους ανωμαλία, δηλαδή κάθε ασθένεια».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη μελέτη, ο πρώτος άνθρωπος που περιέγραψε το μεσεντέριο ως ενιαίο όργανο ήταν ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι το 1508, αλλά το συμπέρασμά του αγνοήθηκε από την επιστημονική κοινότητα.