Επανεξελέγη Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας | dete

Επανεξελέγη Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας

- Με 2548 από τις 2758 ψήφους επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας
- Μόλις 176 τα λευκά και 34 τα άκυρα στην ψηφοφορία για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ
- Από το 74,08% του προηγούμενου Συνεδρίου στο 92,39%

 

Με την απόλυτη κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 92,4%, έληξε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή του συνεδρίου για την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε σύνολο συνέδρων 2.926 ψήφισαν 2.758 από τα οποία έλαβαν:

  • Αλέξης Τσίπρας: 2.548
  • Λευκά: 176
  • Ακυρα: 34

Ωστόσο για πρώτη φορά διατυπώθηκε έντονη κριτική και γκρίνια από τάσεις και συνέδρους που δεν είδαν με καλό μάτι πολλές από τις επιλογές της κυβέρνησης.

Η επανεκλογή Τσίπρα είναι δεδομένη καθώς ούτε επί της ουσίας αμφισβητήθηκε η ηγεσία του, ούτε επί τις διαδικασίας, αφού κανείς δεν έβαλε υποψηφιότητα κόντρα στη δική του.

Τα λευκά θα δείξουν το μέγεθος της δυσαρέσκειας

Το ποσοστό που θα πάρει αλλά και τα λευκά που θα προσμετρηθούν στην κάλπη, θα δείξει ωστόσο και το μέγεθος του «ρήγματος» στο εσωτερικό του κόμματος που έχει επέλθει από το «αρνητικό ισοζύγιο» προεκλογικών δεσμεύσεων-μετεκλογικής πρακτικής. Επίσης θα δείξει πολλά η σειρά εκλογής στελεχών στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Αν οι σύνεδροι πριμοδοτήσουν τις κριτικές φωνές που ακούστηκαν, τούτο θα σημαίνει ότι η ένταση που ενυπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταφράζεται και στις συνεδριάσεις αλλά και στις αποφάσεις της ΚΕ. Επιπλέον, η κριτική που ασκήθηκε από υπολογίσιμες εσωκομματικά ομάδες, όπως οι 53+ διαμορφώνουν αλλιώς τα δεδομένα στον «κυβερνητικό» ΣΥΡΙΖΑ.