Επί τάπητος η αναπτυξιακή προοπτική του ποταμού Ερύμανθου

20.08.2020 / 7:20
erumanthos-1

Τις αναπτυξιακές προοπτικές του ποταμού Ερυμάνθου, έθεσαν επί τάπητος οι φορείς της Ηλείας και της Αρκαδίας στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 16/8 στα Τριπόταμα. Η ημερίδα ήταν μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Κέντρου Βιδιακίου «Το Σχολείο». με κεντρικό θέμα «Ερύμανθος: Δρόμοι Νερού, Δρόμοι Ανάπτυξης». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Κολιόπουλος και συντονιστής ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας Σωτήρης Παπαηλίου.

Ο Γιώργος Κολιόπουλος ανέφερε πως στόχος είναι να δοθούν τα ερεθίσματα προς την τοπική κοινωνία και τους φορείς, ώστε να προστατευτεί από την μια και να αναδειχθεί από την άλλη η περιοχή πέριξ του Ερυμάνθου μέσα από μία σειρά στοχευμένων δράσεων. Ο κ. Κολιόπουλος σχολίασε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις που θα βγάλουν τις ορεινές περιοχές από το αναπτυξιακό τέλμα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Παπαηλίου, σημείωσε πως «… ο Ερύμανθος που αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς για την Αρκαδία-Γορτυνία, την Ηλεία και της Αχαΐα, είναι πνεύμονας ζωής και υγείας και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει πηγή ανάπτυξης και πλούτου για μία περιοχή της ΒΔ Πελοποννήσου, η οποία είναι από τις λιγότερο αναπτυγμένες.

Η διαχείριση του συνιστά σημαντικό έργο, το οποίο συνδέεται με την ήπια, ειδικών μορφών τουριστική ανάπτυξη, ιδίως την παροχή δυνατότητας άσκησης φυσιολατρικών, αθλητικών δραστηριοτήτων και πεζοπορίας.

Αυτού του είδους η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να συνδυαστεί και με την παραγωγή λαδιού θεραπευτικών ιδιοτήτων και εξαιρετικής ποιότητας, άλλων τοπικών αγροτικών προϊόντων και βέβαια την κτηνοτροφία. Μέσω της συγκεκριμένης διαχείρισης προβάλλονται όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία συνιστούν συγκριτικά πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν, διαφοροποιούν τον Ερύμανθο, τον καθιστούν πυλώνα αναπτυξιακής δυναμικής και συγχρόνως τον αναδεικνύουν σε παράγοντα αειφορίας -η παρθένα φύση, το φυσικό κάλλος, το υγιεινό κλίμα, η μυθολογία, η ιστορία, η λαϊκή παράδοση (αρχιτεκτονική κληρονομιά-λιθόκτιστες κατασκευές, λαϊκός πολιτισμός).

Σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται η συνεργασία και ο συντονισμός ενεργειών των πρωτοβουλιών και φορέων πολιτών, της δημοτικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και της πολιτείας, ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο τοπικής ανάπτυξης που να συνεισφέρει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής»

Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός, Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλίου, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, ενώ παραυρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Βασίλης Αρβανίτης, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής των δύο νομών, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

erumanthos 2

erumanthos 3

ilialive.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα