Επί ποδός για τους πλειστηριασμούς – Στο σφυρί 22 πρώτες κατοικίες την Τετάρτη | dete

Επί ποδός για τους πλειστηριασμούς – Στο σφυρί 22 πρώτες κατοικίες την Τετάρτη

Πεδίο μάχης αναμένεται να γίνουν αύριο ξανά τα Ειρηνοδικεία σε όλη την χώρα, καθώς, όπως κάθε Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ακόμα και μικρών διαμερισμάτων, τα οποία ''βγαίνουν στο σφυρί'' κατά κύριο λόγο για χρέη στις τράπεζες, ακόμα 800 και 1.000 ευρώ.

 

Το παρών στα ειρηνοδικεία όλης της Ελλάδας αναμένεται να δώσουν και αύριο οι ακτιβιστές του κινήματος ''Δεν πληρώνω'' με στόχο να εμποδίσουν τις διαδικασίες πλειστηριασμών.

 

Όπως υπογραμμίζει στο newpost.gr το μέλος του κινήματος Γιώργος Κουμανιάς, ''όσο δεν αλλάζουν οι νόμοι και βρίσκονται στη θέση άνθρωποι άνεργοι να κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και... δυαράκια για λίγες εκατοντάδες ευρώ θα είμαστε εκεί''.

 

Οι ίδιοι, με ομάδες ''προστασίας'' θα βρίσκονται και αύριο σε Ειρηνοδικεία στην Αθήνα, το Κορωπί, τη Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα αλλά και αλλού προκειμένου να συστήσουν ''ασπίδα'' στην εκτέλεση πλειστηριακών πράξεων.

 

Για μια ακόμα φορά, θα διεκδικήσουν το δικαίωμα άνεργων και χαμηλόμισθων στην πρώτη κατοικία, ζητώντας την ανάκληση του νόμου για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των δανειοληπτών Βαγγέλη Κρητικό, για αύριο έχουν προγραμματιστεί σε όλη την χώρα 22 πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας τόσο για χρέη προς τις Τράπεζες, όσο και για χρέη προς το Δημόσιο.

 

Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Κρητικός, για τον Νοέμβριο υπάρχουν πλειστηριασμοί στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ακόμα και σε κατοικίες ανέργων, οι οποίοι έχουν αποκτήσει τα σπίτια τους σε κλήρωση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και τώρα κινδυνεύουν να τα χάσουν, αφού δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν την ελάχιστη μηνιαία συμβολή τους στο δάνειο.

 

Ο ίδιος εκτιμά ότι, παρά τις δεσμεύσεις των στελεχών της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ότι θα σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη στο Δημόσιο, τελικά πάντα θα υπάρχουν ''παραθυράκια'' που θα μπορεί αυτό να επιτευχθεί.

 

Εξάλλου, όπως αποκαλύπτει, επί της ουσίας ο περίφημος ''νόμος Κατσέλη'' προσφέρει προστασία μόνο για το 20% των δανειοληπτών, ενώ από την 1-1-2018 αίρονται όλες οι προστατευτικές ''δικλείδες'' για τους ανθρώπους, των οποίων τα δάνεια έχουν ''κοκκινίσει''.

 

Επίσης, σημειώνεται ότι πλέον, είναι οι τράπεζες οι κύριοι ''δικαιούχοι'' της εκποίησης των σπιτιών, καθώς μετά από αίτημα των δανειστών, τα χρήματα από τους πλειστηριασμούς εκταμιεύονται πρώτα στις Τράπεζες και μετά ό,τι περισσεύει, δίδεται στο Δημόσιο.

 

Πάντως, ήδη οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν να απέχουν από τη διαδικασία ήδη από αύριο.

 

«Είναι δεδομένο ότι η συμμετοχή του Συμβολαιογράφου στη διαδικασία του πλειστηριασμού είναι η μόνη που εγγυάται τη νομιμότητα της εκτελεστικής διαδικασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.