Επίδομα 534 ευρώ: Πότε οι νέες πληρωμές – Το σενάριο για παράταση

07.09.2020 / 10:31
xrimata2-1

Επίδομα 534 ευρώ: Το σενάριο για παράταση

Παράταση ενδέχεται να πάρει το επίδομα 534 ευρώ – αποζημίωση ειδικού σκοπού που χορηγεί η κυβέρνηση σε όσους βρίσκονται σε αναστολή εδώ και μήνες.

Στο τραπέζι είναι η παράταση για το επίδομα 534 ευρώ, με το οποίο καλούνται να βγάλουν έναν ολόκληρο μήνα όσοι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή.

Με απόφασή της, η κυβέρνηση συνεχίζει την καταβολή του επιδόματος των 534 ευρώ μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, σε εργαζομένους οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, ωστόσο, στο τραπέζι βρίσκεται η παράταση του επιδόματος αυτού μέχρι το τέλος του 2020.

Παράταση του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», που αφορά την επιδότηση έως 60% του μισθού των εργαζομένων, συνεχίζεται μέχρι το τέλος του χρόνου, με τον Υπουργό Εργασίας να δηλώνει ότι «το πρόγραμμα ήρθε για να μείνει».

Επίδομα 534 ευρώ – Πότε οι νέες πληρωμές

Στο μεταξύ, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020, θα γίνει η επόμενη πληρωμή των 534 ευρώ σε εργαζόμενους που είχαν αναστολή σύμβασης εργασίας κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο και έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ καθώς και σε εργαζόμενους που υπέβαλλαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι κατηγορίες εργαζομένων που δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία ημέρας – δηλαδή 18 ευρώ ανά ημέρα αναστολής και έως 534 ευρώ ανά μήνα – είναι:

-Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού, αθλητισμού.

-Εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία. Οι εργοδότες των εποχικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων που επαναλειτούργησαν και προχώρησαν στις επαναπροσλήψεις έχουν το δικαίωμα να θέσουν έως και το 100% του προσωπικού σε αναστολή από 1η Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου.

-Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του μηνός Ιουλίου, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση-εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

-Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο και παρατείνεται η αναστολή τους για το μήνα Ιούλιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση, παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ) και εντός των ανωτέρω προθεσμιών.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 534 ευρώ για 30 ημέρες κι εφόσον η αναστολή διαρκεί έναν πλήρη μήνα. Διαφορετικά, υπολογίζεται με ποσό αναφοράς τα 18 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Επισημαίνεται ότι δεν εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» εργαζόμενοι με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας μερικής απασχόλησης.

Πότε πληρώνεται το δώρο Χριστουγέννων

Αλλαγές έρχονται στον τρόπο υπολογισμού για το Δώρο Χριστουγέννων 2020. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν τους εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή. Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να κατατεθεί με νέο νομοσχέδιο στη Βουλή.

Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στο δώρο Χριστουγέννων, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι η πολιτεία θα αναλάβει το κόστος για το χρονικό διάστημα που δεν εργάστηκαν οι εργαζόμενοι, με τα χρήματα που θα καταβληθούν να έχουν ήδη εξασφαλιστεί.

«Η κυβέρνηση θα στηρίξει τους εργαζόμενους. Το δώρο των Χριστουγέννων θα πληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου».

Όσον αφορά το δώρο του Πάσχα, αυτό θα καταβληθεί σε όσους δεν το έχουν λάβει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα