ΕΟΠΥΥ: Πρόσκληση προς ιδιωτικά φαρμακεία για τη διανομή 44 ακριβών φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους | dete

ΕΟΠΥΥ: Πρόσκληση προς ιδιωτικά φαρμακεία για τη διανομή 44 ακριβών φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους

Με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς συνεχίζεται η «επιχείρηση» εξάλειψης των ουρών και των αναμονών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και παράλληλα της ανακούφισης των ογκολογικών και άλλων ασθενών σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση στα φάρμακά τους, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Έτσι, μετά τη συμφωνία του υπουργού, Βασίλη Κικίλια, με τις ιδιωτικές κλινικές για τη διάθεση των ογκολογικών θεραπειών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, μπαίνει στην τελική ευθεία το σχέδιο για τη δωρεάν διάθεση ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς.

Ειδικότερα, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ η επίσημη πρόσκληση του Οργανισμού προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας προκειμένου να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους στη σχετική διαδικασία. Η πρόσκληση θα ισχύει από την Τρίτη 7 μέχρι και τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, διάστημα στο οποίο οι φαρμακοποιοί μπορούν να συμπληρώνουν τη σχετική φόρμα και να δημιουργούν το δίκτυο της δωρεάν διανομής φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) είχε αποφασίσει τον περασμένο Σεπτέμβριο να στηρίξει μέσω των φαρμακείων του την απόφαση του υπουργείου Υγείας να μειωθούν, αν όχι να εξαλειφθούν, «οι ουρές της ντροπής» όπως τις είχαν χαρακτηρίσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αρχικός στόχος του υπουργείου Υγείας ήταν η ενεργοποίηση της δωρεάν διανομής ΦΥΚ μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς από τις πρώτες ημέρες του 2020, ωστόσο τεχνικής φύσεως προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ δεν το επέτρεψαν, και η σχετική διαδικασία θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, πιθανόν και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς θα γίνει η σχετική αποτύπωση στο πεδίο των φαρμακοποιών, που αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για την επιτυχία της δράσης. Σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού, η πλατφόρμα στην οποία θα διασυνδεθούν τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι έτοιμη. Επίσης, θα ενημερωθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τα φαρμακεία που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα και στα οποία θα αποστέλλουν τα φάρμακά τους, τα οποία σήμερα αποστέλλονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, θα αποσταλεί ενημέρωση προς τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις οι οποίοι λαμβάνουν ΦΥΚ να διασυνδεθούν με το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ και να εγγραφούν στον προσωπικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας. Κάθε ασθενής θα πρέπει για κάθε συνταγή να συνδέεται στο σύστημα και να επιλέγει το φαρμακείο παραλαβής, ανάμεσα σε εκείνα που έχουν δηλώσει ότι συμμετέχουν στο σύστημα δωρεάν διάθεσης ΦΥΚ.

Σε πρώτη φάση και μέχρι τον Αύγουστο του 2020μ που οι φαρμακοποιοί έχουν αποδεχθεί τη σχετική συμφωνία με το υπουργείο Υγείας – μετά έχει συμφωνηθεί επαναπροσδιορισμός της διαδικασίας-, θα διανέμονται δωρεάν από τα ιδιωτικά φαρμακεία 44 σκευάσματα, 40 ογκολογικά και τέσσερα για την πολλαπλή σκλήρυνση. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΠΥΥ, τα συγκεκριμένα ΦΥΚ αφορούν περίπου 25.000 συνταγές μηνιαίως που σήμερα εκτελούνται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.