ΕΝΦΙΑ 2020: Έρχεται με καθυστέρηση μιας εβδομάδας λόγω ΔΕΘ

15.09.2020 / 7:07
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
akinita-2

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε 26 μικρά νησιά από το 2020, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, προκάλεσε άλλη μια καθυστέρηση στην αποστολή των εκκαθαριστικών του φόρου τα οποία πλέον βρίσκονται καθ’ οδόν.

Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι ο φόρος θα πρέπει να εξαιρέσει και στην πράξη τα μικρά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου που περιλαμβάνει η σχετική Πρωθυπουργική εξαγγελία.

Θα πρέπει δηλαδή να κατατεθεί σχετική τροπολογία να ψηφιστεί και να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ και στην συνέχεια η ΑΑΔΕ να προχωρήσει στον μηδενισμό του φόρου. Στην συνέχεια, αφού επανυπολογιστεί στο σύνολό του να αποσταλούν και τα σχετικά εκκαθαριστικά στα 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτητών ακινήτων μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι φετινός φόρος θα είναι ο ίδιος με αυτόν του 2019, εκτός να υπάρχουν αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου.

Ως γνωστό, ισχύει και για φέτος η μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 22% που ίσχυσε για πρώτη φορά το 2019, η οποία είναι μεγαλύτερη για την μικρές περιουσίες (για περιουσίες ως 60.000 φτάνει το 30%) και αποκλιμακώνεται ανάλογα με την αύξηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας στο 10% για περιουσία άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Επίσης επεκτείνεται και για το έτος 2020 η απαλλαγή των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί για φέτος σε 6 δόσεις αντί για 6 το 2019. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ποιοι έχουν έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Η έκπτωση κατά 50% για τον ΕΝΦΙΑ ή ακόμη και η πλήρης απαλλαγή θα συνεχίσει να ισχύει και για φέτος για οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά με τους ίδιους όρους όπως και το 2019.

Συγκεκριμένα:

1) Χορηγείται απαλλαγή από το 50% του αναλογούντος ΕΝΦΙΑ σε κάθε φορολογούμενο για τον οποίον ισχύουν σωρευτικά.

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

2) Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα