Εμποροπανηγύρεις οι μποναμάδες | dete

Εμποροπανηγύρεις οι μποναμάδες

Περί μποναμάδων ο λόγος στον απόηχο της εορταστικής σεζόν. Το έθιμο που κάποτε αποτελούσε σημείο αιχμής της πρωτοχρονιάς στην κεντρικότερη πλατεία της Πάτρας, την πλατεία Γεωργίου, φθίνει συνεχώς και μάλιστα σε ανησυχητικό βαθμό. Δεν είναι μόνο η μεταφορά του στην Τριών Ναυάρχων την οποία και ενοχοποιούν πολλοί για την αλλοίωση των χαρακτηριστικών του που χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο αισθητή. Είναι- κυρίως- η πλήρης αλλοίωση της πραμάτειας των πάγκων αυτή που έχει μετατρέψει τους μποναμάδες σε κανονικές εμποροπανηγύρεις που χάνουν συνεχώς λάμψη και πελατεία.

Οι πάγκοι που κάποτε  ήταν απολύτως ταυτισμένοι με τα παιδικά δώρα όσο απλά και ταπεινά μπορεί αυτά να ήταν σε σχέση με τα διαφημιζόμενα των πολυκαταστημάτων, πλέον φιλοξενούν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς ότι μπορεί να βρει στους πάγκους των μικροπωλητών που στήνονται με αφορμή το πανηγύρι του χωριού το οποίο (ευκαιρίας δοθείσης) καλύπτει και τις ανάγκες του κόσμου για φθηνές κάλτσες και φανέλες, φόρμες, παπούτσια και κάνα βάζο για ομορφιά στο τραπέζι ή κάνα cd για το τσακίρ κέφι.

Όσοι πέρασαν από την Τριών Ναυάρχων διαπίστωσαν έκπτωση των μποναμάδων σε βαθμό ανησυχίας. Και δεν έφταιγε το ψύχος για αυτό, αλλά η αίσθηση μιας νυχτερινής λαϊκής αγοράς από την οποία απουσιάζουν απλώς τα ζαρζαβατικά.

Οι μεγάλοι περαστικοί- πελάτες πολύ περισσότεροι από τους μικρούς που κάποτε έκαναν την πλατεία Γεωργίου να τιτιβίζει, το κλίμα υποτονικό σε σημείο που να μην ωφελούνται από αυτό ούτε καν οι καταστηματάρχες του πεζόδρομου και οι πλαστικές σακούλες με τις αγορές πολύ λιγότερες, ως φυσικόν εστί.

Είναι προφανές ότι το έθιμο φθίνει και για αυτό φέρουν ευθύνη και όσοι αδειοδοτούν τους πάγκους για την πώληση προϊόντων που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με ό,τι οι Πατρινοί έχουν ζήσει και ανακαλούν στη μνήμη τους όταν ακούνε τη λέξη μποναμάς.

Αν δεν μπορούμε να το συντηρήσουμε το έθιμο, να το φωτίσουμε και να το αναβαθμίσουμε, καλύτερα ας το καταργήσουμε.

Διότι φανέλες και κιλότες βρίσκουμε και αλλού.

 

(Το editorial της εφημερίδας 7 Μέρες Ενημέρωση)