Επανέρχεται το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, καθώς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταγγέλλει την Κυβέρνηση, ότι παραδίδει το μικρομεσαίο φαρμακείο της γειτονιάς σε επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν έχουν σχέση με τον χώρο της Υγείας, αμαχητί και χωρίς καμιά προηγούμενη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΦΣ, η Κυβέρνηση πρόκειται να εισάγει στην Βουλή ρύθμιση με την οποία απορρυθμίζεται το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακειών:

  • Μην αναγνωρίζοντας την συμβολή των φαρμακείων που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στο πιο απομακρυσμένο χωριό ή νησί
  • Μην αναγνωρίζοντας την στήριξη του κλάδου στην εισαγωγή σημαντικών μεταρρυθμίσεων όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση
  • Μην αναγνωρίζοντας την στήριξη του κλάδου στην απρόσκοπτη παροχή φαρμακευτική περίθαλψης με τις πολύμηνες πιστώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ
  • Μην αναγνωρίζοντας την στήριξη του κλάδου στην πρόσφατη δύσκολη συγκυρία, που με ψυχραιμία και επιστημονική υπευθυνότητα, οι φαρμακοποιοί συγκράτησαν την αγορά
  • Και κυρίως μην αναγνωρίζοντας την αμέριστη βοήθεια των φαρμακοποιών στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης παρέχοντας φάρμακα στους ανασφάλιστους αλλά και στους μετανάστες στις παραμεθόριες περιοχές και στα νησιά.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, ο ΠΦΣ επισημαίνει ότι "σήμερα η Κυβέρνηση θέλει προφανώς να ικανοποιήσει πάγια αιτήματα των μονοπωλίων και αθετεί όλες τις προεκλογικές και μετεκλογικές της δεσμεύσεις, με το πρόσχημα της «απαίτησης των θεσμών».
Υπενθυμίζουμε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ που ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ο ρόλος του φαρμακοποιού και του φαρμακείου είναι μέρος του συστήματος υγείας και υπόκειται σε κανόνες δημοσίου συμφέροντος τους οποίους ορίζει η πολιτεία. Ως ατομική επιχείρηση, ταυτίζεται αποκλειστικά με τον ιδιόκτητη, αδειούχο, επιστήμονα φαρμακοποιό”.

Ο ΠΦΣ ζητά:
•    Να συμμετέχει άμεσα στις διαπραγματεύσεις που αφορούν τα ζητήματα της λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς, με επιμήκυνση του χρόνου διαπραγμάτευσης
•    Να εξοφληθούν άμεσα τα οφειλόμενα πέραν των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΠΥ που αφορούν τους μήνες Απρίλιο και Μάιο αλλά και τα υπόλοιπα των οφειλομένων από το…2011.

Σε αντίθετη περίπτωση οι φαρμακοποιοί δεν θα ανεχθούν άλλο τον εμπαιγμό και δεν θα συνεχίζουν να στηρίζουν τον ΕΟΠΥΥ, γιατί τα οικονομικά και ψυχικά αποθέματα τους έχουν εξαντληθεί".