Εμβόλια: Από Ιούλιο σε λίστες αναμονής – Εντονη η ανησυχία για την επάρκεια | dete

Εμβόλια: Από Ιούλιο σε λίστες αναμονής - Εντονη η ανησυχία για την επάρκεια

Ανησυχία επικρατεί για την επάρκεια εμβολίων, αντιγριπικού και πνευμονιόκοκκου, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο καθώς ο πληθυσμός που θα πρέπει να εμβολιαστεί υπό την απειλή και του νέου πανδημικού κύματος του κορονοϊού, έχει πολλαπλασιαστεί.
Ηδη τα φαρμακεία της περιοχής έχουν δεχτεί σχετικές ερωτήσεις από τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ σε ορισμένα φαρμακεία έχουν ανοιχτεί και λίστες αναμονής. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι υπάρχει σχετική μέριμνα για να καλυφθεί επαρκώς η χώρα μας.
Το θέμα τέθηκε και στο πλαίσιο των εργασιών του 8ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου της «Π» από το μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Δημήτρη Δημητρόπουλο. «Βρισκόμαστε στον Ιούλιο και έχουμε λίστες αναμονής για τα εμβόλια. Αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει όσο φτάνουμε προς το φθινόπωρο. Θα έχουμε επάρκεια εμβολίων;» Ηταν ο προβληματισμός που έθεσε.
Το ενδεχόμενο της ανεπάρκειας εμβολίων έχει θέσει εδώ και αρκετό καιρό η Ομοσπονδία των φαρμακοαποθηκών στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Εγκαίρως έχει ενημερώσει ότι θα έρθει περιορισμένος αριθμός εμβολίων από τις εταιρείες στη χώρα μας.
Το υπουργείο Υγείας έχει ως στόχο να αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με πέρυσι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατεθούν πάνω από 5 εκατ. δόσεις, καθώς οι επιστήμονες συστήνουν πιο εκτεταμένο αντιγριπικό εμβολιασμό ώστε να θωρακιστεί μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και να μετριαστούν οι συνέπειες από την πιθανή ταυτόχρονη κυκλοφορία του νέου κορονοϊού με τους ιούς της εποχικής γρίπης.
Ανάλογη κίνηση έγινε και από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αχαΐας, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρός του Ανδρέας Σοφιανόπουλος. «Ο Σύλλογός μας έστειλε εγκαίρως σχετικό έγγραφο προς το υπουργείο Υγείας. Δεν έχουμε λάβει ακόμα κάποια απάντηση» μας είπε ο κ. Σοφιανόπουλος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αρκετοί πηγαίνουν στα φαρμακεία και ρωτούν για το εμβόλιο καταθέτοντας την ανησυχία τους εάν θα μπορέσουν να καλυφθούν. «Πιστεύω ότι αυτοί που έκαναν εμβόλιο τα προηγούμενα χρόνια θα καλυφθούν και φέτος. Ελπίζω να μην φτάσουμε στο σημείο να έχουμε αδυναμία κάλυψής τους. Τώρα σε ό,τι αφορά τις προμήθειες των φαρμακείων πιστεύω ότι όσα έκαναν παραγγελία μεγαλύτερης ποσότητας από αυτή που είχαν κάνει πέρυσι είναι πιθανόν να παραλάβουν την ίδια και φέτος.
Οσοι συνάδελφοι όμως παρήγγειλαν τα ίδια με πέρυσι είναι πιθανόν ότι θα παραλάβουν λιγότερα. Αυτά για την παρούσα φάση διότι δεν γνωρίζουμε και τις ενέργειες που κάνει το υπουργείο. Γνωρίζει τις ανάγκες και αναμένουμε τις σχετικές ενέργειες».