Ελλάδα 2021, ΄22, ΄23 και θα δούμε… | dete

Ελλάδα 2021, ΄22, ΄23 και θα δούμε…

Του Γιώργου Κοντογιάννη

Πριν λίγους μήνες είχα γράψει τις σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου για την εξαιρετική ιδέα και επιβαλλόμενη για διάφορους λόγους πρόταση των εκδηλώσεων της χώρας για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21 και ανεξαρτησία. Η μεσολάβηση της πανδημίας του κορονοϊου και η επαφή μου τα τελευταία εικοσιτετράωρα με πρόσωπα και φορείς που σχετίζονται με το όλο αυτό εγχείρημα, έχουν μετατρέψει πλέον κάθε μου επιφύλαξη σε πλήρη βεβαιότητα και κάθε προβληματισμό σε φόβο. Δηλαδή βλέπω να επαναλαμβάνεται ότι συνέβη και στο εθνικό στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων σε μικρογραφία, αλλά και όπως οι τότε περίφημες πολιτιστικές πρωτεύουσες. Πολλά μεγαλεπήβολα σχέδια, κόστος  πολλαπλάσιο του οφέλους, αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες, υποδομές; που θέλουν μεγαλύτερο χρόνο από τις ημερομηνίες των γεγονότων και γενικά τοπίο στην ομίχλη…

Το θέμα όμως είναι ότι οι εκδηλώσεις για την ανεξαρτησία της χώρας αρχίζουν σε εννέα μήνες και προς το παρόν υπάρχει μόνο μια διαδικασία καθυστερημένων δημοσίων σχέσεων από την οποία ευτυχώς προέκυψε και το όραμα αυτών των εκδηλώσεων «Να βρούμε να κάνουμε αυτό που θα αφορά το αύριο και όχι το χθες». Είναι δε χαρακτηριστικό το τι συμβαίνει με τις προτάσεις Δήμων και Περιφερειών προς την επιτροπή «Ελλάδα 2021», αυτό που συνέβη στην επίσκεψη προχθές στην Πάτρα της κα. Γιάννας Αγγελοπούλου προέδρου της Επιτροπής. Ο μεν Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης της είπε «ότι πρέπει να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της ιστορίας και να φανούν οι διαφορετικές οπτικές γωνίες μέσα από την οποία μπορεί να τη διαβάσει κανείς αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα όπως η ανεργία». Δηλαδή για να κάνουμε λίγο πλάκα, είπε ο Δήμαρχος στην Γιάννα: «Έχε το νου σου μη βρούμε κανέναν κομουνιστή με φουστανέλα που δεν τον αναφέρει η ιστορία, να κάνουμε καμία πορεία στη μνήμη του»! Όσο για τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη που δήλωσε: «Η Δυτική Ελλάδα είναι η γη της φλόγας της Επανάστασης» υποθέτω ότι η «φλόγα» που τον «καίει» είναι η δυσαναλογία του κόστους των προτάσεων και του σχετικού κουμπαρά που προς το παρόν υπάρχει ….

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θ μιλάμε τουλάχιστον για δυο τρία χρόνια για το εγχείρημα αυτό της πολλαπλούς σημασίας γιορτής της Εθνικής Ανεξαρτησίας αφού έχουμε ήδη δυο σημαντικά εμπόδια: Το χρόνο και το χρήμα! Και αν πρέπει να κάνουμε κάτι για το μέλλον της ανεξάρτητης Ελλάδας χρειαζόμαστε και τα δύο σε αρκετή ποσότητα. Όσο για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να κάνουμε δύο σοβαρά βήματα στη χώρα. Πρώτα απ’ όλα να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία μας και να την πούμε φωναχτά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, αφού εξασφαλίσουμε την θωράκιση της, από μια παιδεία που θα χτίζει νέα γενιά Ελλήνων στην Ελλάδα. Και δεύτερων να χτίσουμε ή έστω να θεμελιώσουμε, αφού δεν προλαβαίνουμε ή ίσως δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με ταχύτητες μελλοντικού κράτους, δύο τρείς σοβαρές υποδομές ισχυροποίησης της Ελλάδας του αύριο. Δεν με ενδιαφέρει εάν θα τις επινοήσουν οι επαΐοντες  της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες. Με ενδιαφέρει οι πολιτικοί και όσοι θα τις υλοποιήσουν να αποδείξουν ότι η ανεξάρτητη σύγχρονη Ελλάδα δεν είναι ρουσφέτι ή δημόσιες σχέσεις… Eίναι Εθνική ανάγκη!