Εκπέμπει sos ο Άγιος Βασίλειος μετά το stop του Προαστιακού- Ζητούν δρομολόγια express με mini bus | dete

Εκπέμπει sos ο Άγιος Βασίλειος μετά το stop του Προαστιακού- Ζητούν δρομολόγια express με mini bus

Ο Προαστιακός, δεν είναι μόνο το αγαπημένο… «ταξί της νεολαίας». Επί σειρά ετών, αποτελεί και μια κινούμενη αναπτυξιακή υπόσχεση, για περιοχές που, ιδίως το καλοκαίρι, απολαμβάνουν την «απόβαση» εκατοντάδων λουόμενων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα καταστήματα της περιοχής που τους υποδέχεται.
Εκ των προνομιακών «συνομιλητών» του Προαστιακού, η περιοχή του Αγίου Βασιλείου, έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, σε αγαπημένο προορισμό του νεαρόκοσμου της Πάτρας που είχε τη δυνατότητα να μεταβαίνει από τον καύσωνα του κέντρου στην πετσέτα της παραλίας, μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς ταλαιπωρία.
Αυτό, τις περισσότερες μέρες της θερινής σεζόν, μεταφραζόταν σε κανονική πλημμύρα στα καταστήματα της παραλιακής ζώνης και οικονομική αιμοδοσία ικανή να τα βοηθήσει να επιβιώσουν, ακόμη και στην εποχή των μεδουσών, καθώς η νεολαία, αφενός αδιαφορεί για τα ζελατινοδειδή περισσότερο από τις μεγαλύτερες ηλικίες, αφετέρου είναι επιρρεπής στο life style της ξαπλώστρας χωρίς να παρεμβαίνει ως προϋπόθεση μια βουτιά στα ανοικτά.
Αυτή την θερινή παράδοση που ήθελε Άγιο Βασίλειο και Ακταίο να αποτελούν σταθερό καλοκαιρινό προορισμό, έρχεται να ανακόψει η διακοπή του δρομολογίου του Προαστιακού στις συγκεκριμένες περιοχές και η υποκατάστασή του από ένα συμπληρωματικό δρομολόγιο λεωφορείου, το οποίο μεταφέρει τους επιβάτες του Προαστιακού από το Ρίο, (όπου και καταλήγει πλέον το τρενάκι), στους άλλοτε τελικούς του προορισμούς.
Αυτή η εξέλιξη έχει σημάνει συναγερμό στους καταστηματάρχες οι οποίοι μετά τον εφιάλτη των μεδουσών που όπως όλα δείχνουν ήρθαν για να μείνουν και μετά τα υπέρογκα ποσά που πληρώνουν για την χρήση της παραλίας, βλέπουν στο βάθος μια νέα απειλή, ίσως την πιο επιζήμια από όλες.
Πρακτικά, κάτοικοι και λουόμενοι, χρήστες του Προαστιακού, για να φτάσουν στον προορισμό τους, θα πρέπει να κατεβαίνουν από το τρένο και να επιβιβάζονται στο λεωφορείο. Επί της ουσίας, το ένα δρομολόγιο, γίνεται δύο, παρά το γεγονός ότι το εισιτήριο είναι ένα. Και αν αυτό ο μόνιμος κάτοικος είναι εξ ανάγκης υποχρεωμένος να το συνηθίσει, ο λουόμενος και ο νεολαίος που ενδιαφέρεται για την ψυχαγωγία του, θεωρείται από πολύ πιθανό έως βέβαιο ότι θα το βαρεθεί και θα επιλέξει άλλες περιοχές όπως το Ρίο ή ο Καστελόκαμπος.

Αναζητείται εναλλακτική
Ήδη καταστηματάρχες του Ακταίου και του Αγίου Βασιλείου έχουν απευθυνθεί στον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας εκπέμποντας sos, ενώ αναζητείται εναλλακτική λύση, μέσω πρότασης προς το αστικό ΚΤΕΛ της Πάτρας.
Ο επιχειρηματίας Τάσος Γιατράς, μόνιμος κάτοικος Αγίου Βασιλείου, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή, τονίζει ότι την καλοκαιρινή σεζόν από τον Ιούνιο και μετά η παραλία του Αγίου Βασιλείου, γέμιζε με κόσμο που κατά κύριο λόγο έφερνε το τρένο.
«Η αλλαγή που γίνεται τώρα, σημαίνει πρακτικά καθυστέρηση και παραπάνω ταλαιπωρία. Ο μόνιμος κάτοικος θα το επιλέξει γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Όμως κάποιος που πηγαίνει για διασκέδαση είναι πολύ αμφίβολο αν θα μπει σε αυτή τη διαδικασία. Ιδίως οι νεολαίοι, θα το κάνουν μια δύο φορές για την εμπειρία και μετά θα κουραστούν. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μείωση και στον κόσμο και στην κατανάλωση. Αν σκεφτείτε ότι αυτό έρχεται μαζί με τις μέδουσες, καταλαβαίνετε το πρόβλημα με τα μαγαζιά. Αν οι μέδουσες έδωσαν το χτύπημα, το τρένο θα μας αποτελειώσει» λέει στο «7Μ».

Η πρόταση για τα mini bus

Η πρόταση στην οποία καταλήγουν οι καταστηματάρχες Αγίου Βασιλείου έχει να κάνει με την δρομολόγηση λεωφορείων από το αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας που θα εκτελούν το δρομολόγιο από το κέντρο της πόλης μέχρι Άγιο Βασίλειο, με ελάχιστες στάσεις έτσι ώστε να δίνουν τη δυνατότητα της γρήγορης μετακίνησης αντισταθμίζοντας την απώλεια που έρχεται από το τρένο.
Οι καταστηματάρχες μιλάνε για δρομολόγια express που θα πραγματοποιούνται από mini buss έτσι ώστε και να είναι ευέλικτη η κίνησή τους ιδίως τις ώρες αιχμής και να μπορούν να κατεβαίνουν στην παραλία του Αγίου Βασιλείου, όπου υπάρχει στενότητα του δρόμου και δυσκολία ελιγμών.
Προτείνουν μάλιστα να υπάρχουν μέχρι τρεις στάσεις στην Πάτρα, π.χ. σε Παπαφλέσσα, κέντρο και Αγίας Σοφίας και μετά το λεωφορείο να κινείται απευθείας, χωρίς στάσεις προς την παραλία.
Ο ΣΚΕΑΝΑ εκτιμά ότι ένα τέτοιο δρομολόγιο με τα mini bus του ΚΤΕΛ θα είναι βιώσιμο, ενώ οι καταστηματάρχες φέρονται πρόθυμοι να το ενισχύσουν και διαφημιστικά και με όποιο άλλο οικονομικό τρόπο μπορούν σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ.
«Αν σκεφτούμε ότι αυτό το δρομολόγιο μπορεί να γίνεται μέσα σε 25 με 30 λεπτά, τότε καταλαβαίνουμε ότι αντικαθιστά ποιοτικά το τρένο, χωρίς να αλλάζει τίποτε στα τακτικά του δρομολόγια» λένε.
Σημειώνεται ότι μόνο στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου βρίσκονται έντεκα καταστήματα που απασχολούν δεκάδες εργαζομένους και τα οποία κατά κύριο λόγο στηρίζουν τη λειτουργία τους στην θερινή σεζόν.

Οι αλλαγές στον Προαστιακό
Το δρομολόγιο του Προαστιακού μετά το Ρίο προς Ακταίο και Άγιο Βασίλειο σταμάτησε καθώς ξεκινά το ξήλωμα της παλιάς μετρικής γραμμής, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο κατασκευής της νέας, διπλής και ηλεκτροκίνητης γραμμής.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε τις ώρες αναχώρησης του τρένου και των λεωφορείων που φτάνουν έως Ακταίο και Άγιο Βασίλειο, ως εξής:
> Αναχώρηση από Αγ. Βασίλειο στις ΧΧ:45 (ανά ώρα, 45 λεπτά μετά την ώρα), από τις 06:45 έως τις 22:45.
> Αναχώρηση από Ρίο στις ΧΧ:05 (ανά ώρα, 5 λεπτά μετά την ώρα), από τις 07:05 έως τις 23:05.
Λόγω της προόδου του έργου (στο Ρίο θα γίνει η κεντρική αποβάθρα και ο τερματικός σταθμός της νέας διπλής γραμμής που θα έχει αφετηρία το Κιάτο) από 1η Ιουλίου θα μεταφερθεί κατά 200 μέτρα, από εκεί που βρίσκεται σήμερα και η κεντρική αποβάθρα επιβίβασης-αποβίβασης του προαστιακού στο Ρίο.

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

(από το ένθετο 7 Μέρες Ενημέρωση που κυκλοφοροεί με το 7 Μέρες Αγγελίες)