“Εκμάθηση Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης” στο Lepanto TV την Δευτέρα | dete

"Εκμάθηση Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης" στο Lepanto TV την Δευτέρα

Η Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση , η λεγόμενη ΚΑΡΠΑ στην Ελλάδα αποτελεί μια ακολουθία ενεργειών που έχουν σκοπό να αποτρέψουν το πρόωρο θάνατο από το άτομο στο οποίο  έχει διαπιστωθεί σταμάτημα της αναπνοής ή σοβαρή ανεπάρκεια της αναπνοής και της κυκλοφορίας.

Την πρώτη αναφορά για την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση την συναντάμε στη Βίβλο όταν ο προφήτης Ελισαίος επανέφερε στη ζωή ένα παιδί νεκρό με το γνωστό σε όλους μας « Φιλί της Ζωής». Στις αρχές του 20ου  αιώνα  ξένοι επιστήμονες περιγράφουν κάποιες κυκλικές συμπιέσεις στην πλάτη για την επαναφορά της κυκλοφορίας.

Όμως εδώ και 50 περίπου χρόνια παρατηρήσεις μας οδήγησαν σε ένα πρωτόκολλο βημάτων που μπορούν να επαναφέρουν στη ζωή ένα θύμα που δεν αναπνέει έχει υποστεί δηλαδή καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

Το 1954 επιστήμονες υγείας  απέδειξαν τη σπουδαιότητα της τεχνητής αναπνοής και το 1960 άρχισαν να εφαρμόζουν καρδιακές θωρακικές συμπιέσεις σε συνδυασμό με τη τεχνητή αναπνοή.

1

 

Το ερώτημα που γεννιέται είναι:  ένας απλός πολίτης μπορεί να επαναφέρει  στη ζωή ένα άτομο που έχει υποστεί καρδιοαναπνευστική ανακοπή;

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει  το άτομο που θα παρέχει βοήθεια να γνωρίζει τα βήματα που θα τον βοηθήσουν να επαναφέρουν την αναπνοή και την κυκλοφορία. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί παροχή  οξυγόνου περίπου το 30% του φυσιολογικού ώστε να παραμείνουν βιώσιμα τα κύτταρα ζωτικών ιστών μέχρι την αποκατάσταση της κυκλοφορίας και της αναπνοής.

Στην Ελλάδα υπάρχουν εξουσιοδοτημένες εταιρίες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης που μπορούν να παρέχουν μαθήματα σε όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν στην Βασική Υποστήριξη Ζωής .

O Κύριος Δεληγάκης Απόστολος (Course Director , CPR / AED Course Provider  CPR / AED Instructor Trainer) είναι  Υπεύθυνος διεξαγωγής των σεμιναρίων της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης   όπου θα μας διαφωτίσει με περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρακολούθησης. Επίσης θα φιλοξενηθεί με την ομάδα του για παρουσίαση του προγράμματος και επίδειξη των βημάτων της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης στην τηλεοπτική εκπομπή που θα πραγματοποιηθεί ………………..

Ποιο είναι το Θέμα του σεμιναρίου και η ταυτότητα σεμιναρίου κύριε Δεληγάκη;

Το σεμινάριο στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή (CPR-AED Course) οργανώνεται σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) "Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση" της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εγκριθεί και πιστοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council, ERC).

 Ποιοι είναι οι στόχοι του σεμιναρίου;

Το σεμινάριο Ανανηπτών στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδισμό (BLS/AED) απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, σώματα ασφαλείας και πολίτες. Είναι ένα ολιγόωρο διαδραστικό σεμινάριο, το οποίο διεξάγεται σε μικρές ομάδες των 6 ατόμων.

Έχει ως σκοπό την εκπαίδευση των υποψήφιων ανανηπτών στην υποστήριξη της κυκλοφορίας και της αναπνοής ενός θύματος καρδιοαναπνευστικής ανακοπής (ΚΑ) με απλά μέσα μέχρι να έρθει στον τόπο του συμβάντος η εξειδικευμένη βοήθεια. Επίσης, μαθαίνει τους υποψηφίους ανανήπτες να χρησιμοποιούν τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδιστή (ΑΕΑ), ώστε να είναι σε θέση να χορηγήσουν με ασφάλεια ηλεκτρικό ρεύμα (απινιδισμό), όπως και τη θέση ανάνηψης.

Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου θα πρέπει ο εκπαιδευόμενος να έχει έγκαιρα παραλάβει και μελετήσει το εγχειρίδιο του European Resuscitation Council (ERC) πριν την προσέλευση του στο χώρο διεξαγωγής του σεμιναρίου.

Ποια είναι η  Διάρκεια του σεμιναρίου;

Η χρονική διάρκεια του σεμιναρίου είναι 5 ώρες.

Κλείνοντας την σύντομη αυτή συνέντευξη να τονίσουμε την σπουδαιότητα της Καρδιοαναπαναπνευστικής Αναζωογόνησης τονίζοντας σ όλους μας πως συμβαίνουν πολλές ανακοπές εκτός του χώρου του νοσοκομείου και πως η εκμάθηση απλών βημάτων  Βασικής Υποστήριξης Ζωής μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ποσοστό θνησιμότητας.

Περισσότερες λεπτομέρειες  θα ειπωθούν στην εκπομπή του Λεπάντο  tv που θα προβληθεί μετά το δελτίο ειδήσεων του σταθμού  όπου θα φιλοξενηθούν μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης .