Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής σε νεροκολοκύθες στο στέκι της ΟΙΚΙΠΑ | dete

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής σε νεροκολοκύθες στο στέκι της ΟΙΚΙΠΑ

Με μια πρωτότυπη όσο και ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής, ξεκινούν οι γενέθλιες εορταστικές εκδηλώσεις της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή της. Πρόκειται για την έκθεση ζωγραφικής σε νεροκολοκύθες, του πατρινού ζωγράφου Παναγιώτη Χαλούλου, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Τετάρτη 4 Μαΐου στο στέκι της ΟΙΚΙΠΑ (Σαχτούρη 64) στις 8.00 μμ.

Εκτός από τις ζωγραφισμένες νεροκολοκύθες ο Παναγιώτης Χαλούλος εκθέτει και τέσσερεις πίνακες με έμπνευση από την ελληνική φύση, η οποία τώρα την Άνοιξη, όπως σημειώνει ο ίδιος στην εφημερίδα «εν αιθρία» που εκδίδει η ΟΙΚΙΠΑ, «γιορ­τάζει και βρίσκεται στην καλή και τη γλυκιά της ώρα»!

Ένας ανοιξιάτικος κόσμος, με ελληνικό χρώμα, φιγουρά­ρει στις ζωγραφισμένες νεροκολοκύθες του Παναγιώτη Χαλούλου. Μπορεί να δει κανείς λουλούδια του κήπου και της υπαίθρου, πουλιά που συναντούμε στην ελληνική φύση, όπως χελιδόνια, γλάρους, περιστέρια και ακόμα ροδοπε­λεκάνους, κύκνους κ.α

Οι νεροκολοκύθες μάλιστα, ειδικά όταν έχουν σχήμα καμπύλης στην πάνω απόληξή τους, προσφέρονται να ζωγραφιστούν ως πουλιά, αφού δί­νουν την εντύπωση λαιμού πτηνού με ράμφος, όπου ως ράμφος λαμβάνεται ο μίσχος που συνήθως αφήνουμε.

Δεν μένει έξω όμως και ο ενάλιος κόσμος κι έτσι βλέπουμε χταπόδια, δελφίνια, όστρακα και αχινούς σε όμορφες εικό­νες θαλάσσιου βυθού. Και οι αστερίες να κοσμούν όχι μόνο το θαλάσσιο κόσμο, αλλά να γίνονται κάποιες φορές, με μια υπερρεαλιστική διάθεση, αστέρια στον έναστρο ουρανό!

Οι ζωγραφισμένες νεροκολοκύθες μαζί με τέσσερεις πίνακες σε καμβά με παρόμοια έμπνευση και θέματα θα εκτίθενται στο στέκι της ΟΙΚΙΠΑ, Σαχτούρη 64, από την Τετάρτη, 4 Μαΐου μέ­χρι τις 20 του ίδιου μήνα, από Δευτέρα έως Παρασκευή 7-9 μμ.

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι γενέθλιες εκδηλώσεις της ΟΙΚΙΠΑ συνεχίζονται την Παρασκευή 6 Μαΐου στα Ψηλαλώνια, όπου σε συνεργασία με το Δήμο Πατρέων διοργανώνεται έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η φύση στην πόλη».

Το Σάββατο 7 Μαΐου στις 7.30 μμ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παμπελοποννησιακού σταδίου, θα γίνει η κεντρική εκδήλωση απολογισμού της 30χρονης δράσης της ΟΙΚΙΠΑ, ενώ την Κυριακή 8 Μαΐου μέλη και φίλοι της κίνησης θα πάρουν μέρος στην Πανελλήνια διάσχιση του φαραγγιού του Βουραϊκού ποταμού.

 

Λίγα λόγια για το ζωγράφο Παναγιώτη Χαλούλο.

Χαλούλος Παναγιώτης: Γεννήθηκε το 1956.

Από τα μαθητικά του χρόνια άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική. Στο Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Πατρών εικονογραφούσε τα εξώφυλλα και εσωτερικές σελίδες του περιοδικού ''ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ" με καλές κριτικές από τον πατρινό τύπο.

Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση. Συνέγραψε βιβλία εκπαιδευτικού περιεχομένου και για το νεανικό θέατρο, ενώ παράλληλα τον ενδιέφερε η ενασχόληση με τη ζωγραφική. Σήμερα είναι συνταξιούχος καθηγητής και συνεχίζει να ασχολείται με τις εικαστικές τέχνες.

Το Σεπτέμβρη του 1982 πραγματοποίησε στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης της Πάτρας την πρώτη έκθεση ζωγραφικής του, στην οποία παρουσίασε και δημιουργίες του στην τέχνη του κολλάζ. Για την έκθεση έγραψε ο πατρινός τύπος: «...ξέφυγε από τα ... συνηθισμένα καλούπια του ζωγραφικού κατεστημένου της Πάτρας... τα λιμνάζοντα νερά του τοπίου και της νεκρής φύσης ταράχτηκαν σε μεγάλο βαθμό...» Μιχ. Μπαϊρακτάρης, εφημ. ΑΛΛΑΓΗ, 22 Σεπτ. 1982. Την έκθεση μεταφέρει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αμαλιάδας το Δεκέμβρη του ίδιου έτους.

Τη δεύτερη έκθεση ζωγραφικής πραγματοποιεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας το Σεπτέμβρη του 1987.

Ακολουθεί η τρίτη έκθεση ζωγραφικής του στο «περί τεχνών», στην Πάτρα το Φεβρουάριο του 2007.

Έλαβε μέρος στην 6η Εαρινή Παμπατραϊκή Έκθεση Τέχνης, Μάιος-Ιούνιος 2014, στην Πάτρα και στην 7η Παμπατραϊκή Έκθεση Τέχνης, Μάιος-Ιούνιος 2015.

Παράλληλα ασχολείται με τη βυζαντινή αγιογραφία και πραγματοποίησε Έκθεση βυζαντινής αγιογραφίας στον Προοδευτικό Σύλλογο Γλαύκου στην Πάτρα, Μάιος-Ιούνιος 2015.

 

 

Νεροκολοκύθα. Ένα πολυσκεύος 10.000 ετών!

Η νεροκολοκύθα είναι ένα από τα παλαιότερα καλλιεργούμενα φυτά και έχει χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο σαν λειτουργικό αλλά και διακοσμητικό αντικείμενο σε όλο τον κόσμο, καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας και πιστεύεται ότι κάλυψε το σύνολο του πλανήτη κατά τους προϊστορικούς χρόνους.

 

Ήταν γνωστή κυρίως από καλλιέργειες σε εύκρατες και τροπικές ζώνες, επειδή εκεί οι νεροκολοκύθες αναπτύσσονται καλύτερα. Η νεροκολοκύθα σήμερα, εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της φύσης στην ανθρωπότητα.

Η νεροκολοκύθα (Lagenaria siceraria) ή αλλιώς Φλασκιά είναι ένα ήμερο είδος της μεγάλης οικογένειας των κολοκυθιών (Cucurbitaceae) το οποίο εξαπλώθηκε παντροπικά ήδη από την προϊστορική αρχαιότητα. Είναι διπλοειδές, μόνοικο ετήσιο φυτό και  έχει παχείς αναρριχητικούς βλαστούς με μεγάλα λευκά άνθη που ανοίγουν μόνο τη νύχτα. Ο καρπός έρχεται σε μια μεγάλη ποικιλία σχημάτων, που συλλέγονται από τους ανθρώπους για διάφορες χρήσεις.

Η νεροκολοκύθα ήταν ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν στον κόσμο (το δεύτερο αρχαιότερο μετά τη σίκαλη)  όχι τόσο σαν τροφή αλλά για την χρήση του σαν δοχείο μεταφοράς νερού. Οι σπόροι της νεροκολοκύθας μάλλον μεταφέρθηκαν από την Αφρική στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική μέσα από τις μετακινήσεις και μεταναστεύσεις των ανθρώπων παρά επιπλέοντας κατά μήκος των ωκεανών. Έχει αποδειχθεί ότι έφτασε στον Νέο Κόσμο πολύ πριν την άφιξη του Κολόμβου.

Ψάχνοντας σε διάφορους λαούς,   θα την βρούμε να χρησιμοποιείται σαν φωτιστικό, κατσαρόλα, κύπελλο, χωνί, παγούρι, φωλιά πουλιών, μα και σαν μουσικό όργανο - κιθάρα, λαούτο, βιολί, ξυλόφωνο! Εδώ και χρόνια, πολλοί καλλιτέχνες βλέπονταν την με άλλη ματιά, τη χρησιμοποίησαν σαν "καμβά" για να φτιάξουν επάνω της πραγματικά έργα τέχνης!