«Είναι επικίνδυνο να έχεις δίκιο όταν η κυβέρνηση έχει άδικο» | dete

«Είναι επικίνδυνο να έχεις δίκιο όταν η κυβέρνηση έχει άδικο»

Του Παναγιώτη Βαφέα*

Είναι επικίνδυνο να έχεις δίκιο όταν η κυβέρνηση έχει άδικο». Βολταίρος

Ήταν Δεκέμβριος του 2019 όταν στην Ελλάδα βλέπαμε τα πράγματα να αλλάζουν και αρχίσαμε να κάνουμε και πάλι όνειρα και να βάζουμε εφικτούς στόχους.

Ήδη απο το 2018 τα οικονομικά δεδομένα είχαν αλλάξει, η ευφορία και η θετική διάθεση καταναλωτών, εργαζομένων, επιχειρηματιών , είχε αρχίσει δειλά δειλά να εμφανίζεται και η πολύπαθη Ελληνική οικονομία έβλεπε φως ύστερα από χρόνια χαμένη σε ένα πολυδιάστατο τούνελ.

Και ξαφνικά ένα παγκόσμιοθέμαυγείαςκατακεραυνώνει τα πάντα και η Υγεία γίνεται το νούμερο ένα θέμα στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση έγκαιρα και στηριζόμενη στους ειδικούς παίρνει δύσκολες αποφάσεις και εκ του αποτελέσματός φάνηκε ότι γλιτώσαμε τα χειρότερα. Όμως κάθε απόφαση, κάθε μέτρο, κάθε πολιτική έχει και τις παρενέργειες της και αυτές έχουν ένα όνομα, «Οικονομία» .

Και ενώ οι ειδικοί στο χώρο της υγείας έκαναν καλά τη δουλειά τους (με ελάχιστες εξαιρέσεις), στο χώρο της οικονομίας ξέχασαν να μιλήσουν με ειδικούς αφήνοντας τον ασθενή «οικονομία», εργαζόμενο, άνεργο, επιχειρηματία, ελεύθερο επαγγελματία στο έλεος των μικροπολιτικών και στα χέρια των κατά φαντασία ειδικών της αγοράς. Με τη πάροδο των ημερών και την επιστροφή στη κανονικότητα κάπου χάσαμε το δρόμο και πλέον αναζητούμε εμείς οι απλοί πολίτες απαντήσεις σε παράλογες ενέργειες και αιτιολόγηση για μια σειρά άστοχων ενεργειών.

Ως  Οικονομολόγοςελεύθεροςεπαγγελματίαςαναρωτιέμαι ποιος σκέφτηκε ή δεν σκέφτηκε τα παρακάτω :

·         Δόθηκαν 800,00 ευρώ για ενάμιση μήνα (όχι σε όλους), για να πληρώσουμε: ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές και λογαριασμούς, με λίγα λόγια για να τα δώσουμε πίσω (σε κράτος και εταιρείες) και όχι για έξοδα διαβίωσης και συντήρησης των οικογενειών μας

·         Δόθηκε έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές αλλά μόνο εάν πληρώνονταν έως 10 εκάστοτε μήνα.

·         Δόθηκε επίδομα στο προσωπικό των εταιρειών για Μάϊο αλλά μόνο στο 60%, ενώ οι υπόλοιποιείτε θα εργάζονταν σε κλειστές εταιρείες, είτε θα έβαζαν εργοδότες και εργαζομένους σε αντιπαράθεση, είτε επειδή βρέθηκε αλλά ξέχασαν να μας δώσουν το «χάπι» που σε χορταίνει και πληρώνει και τους λογαριασμούς.

·         Ανακοίνωσαν δάνεια άτοκα μέσο τραπεζών και πολλοί που θέλησαν να τα αξιοποιήσουν ως μορφή οξυγόνου μέχρι να συνέλθουν από το οικονομικό σοκ , αποτέλεσμα της σχεδόν τρίμηνης καραντίνας, βρέθηκαν σε αδιέξοδο μιας και οι περισσότερες τράπεζες τους τα αρνήθηκαν.

·         Ανακοινώνουν μέτρα ή προτάσεις που μέχρι να καθαρογραφούνε έχουν υποστεί 100 αλλαγές και όταν είναι να εφαρμοστούν τα δεδομένα έχουν αλλάξει, δείγμα της έλλειψης ουσιαστικού σχεδιασμού. Η εστίαση είναι ένα από τα τραγελαφικότερα παραδείγματα.

·         Ζήτησαν υπομονή και επιμονή από τους Έλληνες αλλά δεν μάθαμε αν οι βουλευτές πήραν επίδομα ή κανονικά το μισθό τους, τους τρεις αυτούς μήνες. (Δυο μέτρα και δυο σταθμά).

Τι δεν σκέφτηκαν να κάνουν ή δεν θέλησαν :

·         Επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους που τους επέβαλλαν να μείνουν σπίτι .

·         Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για το 2020

·         Επιδότηση του ΕΦΚΑ με ποσό που ισούται με τις ασφαλιστικές εισφορές τετραμήνου ή έστω Έκπτωση έως 60% στις ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών για τουλάχιστον 6 μήνες.

·         Χρηματικά πρόστιμα στις τράπεζες που αρνούνται να εξυπηρετήσουν τους επαγγελματίες .

·         Επανεξέταση φορολογικών συντελεστών και άμεση εφαρμογή τους για τις δηλώσεις που υποβάλλονται το 2020 , (οι φορολογούμενοι δεν έχουν ανάγκη  από παραπάνω μήνες αποπληρωμής , αλλά από λιγότερες χρεώσεις και επιβαρύνσεις).

·         Προστασία όλων των εργαζομένων που έχασαν την εργασία τους ή πλέον εργάζονται λιγότερο με πραγματικές άμεσες παροχές.

Η Ελληνική κοινωνία έχει υπερηφάνεια, έχει ήθος και αξιοπρέπεια. Δεν ζητά ούτε ελεημοσύνη, ούτε να τη λυπηθεί η κάθε κυβέρνηση.

·         Ζητά Λογική

·         Ζητά Ειλικρίνεια

·         Ζητά Σεβασμό

·         Ζητά Αυτά που ξέρει ότι της Ανήκουν γιατί έκανε πολλά χρόνια Θυσίες

Ελπίζω οι κυβερνώντες να μας δουν επιτέλους  ως Πολίτες τους και όχι ως φιλοξενουμένους τους .

 

 

* Οικονομολόγος

Ελεύθερος Επαγγελματίας