Δύο νεαρές Ελληνίδες παρουσιάζουν μία πρωτότυπη ζωγραφική-θεατρική περφόρμανς στη Νέα Υόρκη

Το Μy Silence has Ended είναι μία πρωτότυπη performance από δύο νέες Ελληνίδες καλλιτέχνιδες, την Κυβέλη Ζώη και την Ελένη Μιχαηλίδου και παρουσιάζεται στις 24 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για ένα «Ζω-γραφο-Θεατρικό» μονόπρακτο, βασισμένο στην «Πιο Δυνατή» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ.

Όλα ξεκίνησαν από το έργο της εικαστικού Κυβέλης Ζώη Meditation-Contemplation, που αποτελείται από έναν πίνακα και ένα έπιπλο, προσφέροντας την τρισδιάστατη προοπτική μιας γυναίκας που κάθεται σε ένα τραπέζι. 

Με βάση αυτό το σκηνικό, γράφτηκε και ο μονόλογος μιας Ερωμένης, που υποδύεται η ηθοποιός Ελένη Μηχαηλίδου, καθώς κάθεται απέναντι στη φιγούρα του έργου.

Στο αυθεντικό κείμενο του Στριντμπεργκ, η Αμέλια (ερωμένη) παραμένει σιωπηλή, καθώς ακούει το μονόλογο της Κυρίας Χ, μιας παντρεμένης γυναίκας, που βρίσκει την μαιτρέσα του άνδρα της, σε ένα ήσυχο cafe και της αποκαλύπτει «πως τα γνωρίζει όλα».

Οι δυο νεαρές καλλιτέχνιδες, στα 23 τους χρόνια, θα πραγματοποιήσουν την αντεστραμμένη μορφή του μονόλογου του Στριντμπεργκ, δίνοντας φωνή στην βουβή ερωμένη και κάνοντας έναν μονόλογο για τον έρωτα και τη ρήξη όλων των κοινωνικών κατεστημένων που προτάσσουν τη γυναίκα ως «καλή σπιτονοικοκυρά, μάνα και προπάντων κυρία κάποιου άνδρα».

Η πρωτότυπη, ζωγραφική αυτή performance θα παρουσιαστεί στις 24 Μαρτίου 2017, στη Νέα Υόρκη, με αφορμή ένα αφιέρωμα στην λογοτεχνία που διοργανώνει το πανεπιστήμιο School of Visual Arts (SVA) New York, με επικεφαλής της βραδιάς, την ποιήτρια και καθηγήτρια του SVA, Davida Singer.

Η performance θα παρουσιαστεί και στην Ελλάδα.

Ελένη Μιχαηλίδου & Κυβέλη Ζώη:
Η Ελένη Μιχαηλίδου έχει σπουδάσει θεατρολογία στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και παραστατικές τέχνες και υποκριτική στο πανεπιστήμιο Damu της Πράγας.
Εχει συνεργαστεί με τον Οσκαρας Κουρσουνόβας, το Δημήτρη Τάρλοου κ.α. είναι μόνιμη συνεργάτις του θεάτρου Πορεία At Victoria.

Η Κυβέλη Ζώη έχει σπουδάσει ζωγραφική στο πανεπιστήμιο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης, κι ήδη εργάζεται ως ζωγράφος από το 2015 έχοντας συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.