ΠΑΤΡΑ: Δωμάτιο με θέα… στο σπίτι του Παλαμά | dete

ΠΑΤΡΑ: Δωμάτιο με θέα… στο σπίτι του Παλαμά

Το νέο μουσείο της Πάτρας στην οδό Κορίνθου, θα φέρει το όνομα του Κωστή Παλαμά και είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό και τον ολυμπισμό, αφού ο ποιητής έχει συνθέσει τον Ολυμπιακό Ύμνο: ξεκινά με το «Αρχαίο πνεύμα αθάνατο», που αποτελεί το διαχρονικό μήνυμα της αγαστής συνύπαρξης του πνεύματος και του σώματος, της ειρήνης, της ισότητας και της ανθρωπιάς.
Το δωμάτιο όπου γεννήθηκε ο ποιητής βρίσκεται στον όροφο και από το παράθυρό του αγνάντευε το λιμάνι και τη σημερινή πλατεία Όλγας. Οι εργασίες ανακαίνισης βρίσκονται στο τελικό στάδιο και σύντομα θα επαληθευτεί η αποστροφή του Παλαμά, που προφητικά έγραφε: «Το σπίτι, ας του νόθεψαν το σχήμα και το χρώμα/ανόθευτο και αχάλαστο και με προσμένει ακόμα».
Πριν από λίγες ημέρες μέλη της Εταιρείας Λογοτεχνών και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών «Κωστής Παλαμάς» κατέθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας αίτημα να δοθεί το όνομα του ποιητή στη σημερινή οδό Κορίνθου ή έστω στο τμήμα της που βρίσκεται μπροστά από νέο μουσείο. Η αγάπη των Πατρινών για τον ποιητή τους αποδεικνύεται και από την προσφορά αντικειμένων που του ανήκαν ή βρίσκονταν στο σπίτι του, όπως ένα πιάνο του 1883 και δύο πολυθρόνες.