ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: 15 ξενοδοχειακές μονάδες ξεπουλιούνται στα ξένα funds | dete

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: 15 ξενοδοχειακές μονάδες ξεπουλιούνται στα ξένα funds

Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Δυτικής Ελλάδας που ανήκουν σε επιχειρήσεις με σημαντικά προβλήματα ρευστότητας ή περιλαμβάνονται στα κόκκινα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αναμένεται να είναι οι πρώτες που θα βγουν στο σφυρί και θα παραδοθούν στα ξένα funds, μετά την άρση των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός δανεισμός των τουριστικών επιχειρήσεων αγγίζει σήμερα τα 7,5 δισ. ευρώ και από τα δάνεια αυτά υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 δισ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο».

Για αυτό άλλωστε, όπως εκτιμούν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, το 2016 θα φέρει σημαντικές εξελίξεις στον κλάδο και ανακατατάξεις με πολλές ξενοδοχειακές μονάδες να αλλάζουν χέρια.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στη Δυτική Ελλάδα, οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και έχουν «κοκκινίσει» ανέρχονται στις 15, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εστιάζεται στην Ηλεία, την Αιτ/νία και τη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαϊας, Νίκο Παπαλέξη, εάν συμβούν τα παραπάνω, προφανώς και τα χρήματα δεν θα μένουν στην τοπική αγορά, οι τιμές δεν θα είναι ίδιες, ενώ και το προσωπικό δεν είναι σίγουρο πως θα παραμείνει το ίδιο και δεν θα είναι εισαγόμενο.

Ήδη τουλάχιστον 38 ξενοδοχειακές μονάδες έχουν βγει στο σφυρί αυτή την περίοδο στην Αθήνα μέσω εξειδικευμένων διαδικτυακών τόπων μεγάλων μεσιτικών γραφείων.

Έτσι σύμφωνα με τις αγγελίες, αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας πωλούνται 11 ξενοδοχεία.

Ορισμένα ξενοδοχεία εξ αυτών οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν να τα πωλήσουν αρκετό καιρό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που οι ξενοδόχοι έριξαν κατά πολύ τις αρχικές τους απαιτήσεις 30% ή και 40%, ωστόσο παραμένουν ακόμη στα αζήτητα.
Όσον αφορά τις τιμές, ξεκινούν από τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ και να αγγίζουν τα 6 εκατ ευρώ.