ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Οικονομικό χάος: «Δεχόμαστε μόνο μετρητά» – Μεγάλα προβλήματα σε σουπερμάρκετ, βενζινάδικα – Στην πιο δύσκολη θέση οι συνταξιούχοι | dete

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Οικονομικό χάος: «Δεχόμαστε μόνο μετρητά» - Μεγάλα προβλήματα σε σουπερμάρκετ, βενζινάδικα - Στην πιο δύσκολη θέση οι συνταξιούχοι

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση και το κλείσιμο των τραπεζών, ενώ κάθε ημέρα παρουσιάζονται μεγάλα προβλήματα στα σουπερμάρκετ, στις συντάξεις, στα βενζινάδικα, στις αεροπορικές εταιρείες και στους ξενοδόχους. Παρ' όλο που οι αρμόδιοι φορείς ανέφεραν ότι γίνονται δεκτές οι αγορές με πιστωτικές κάρτες στην Ελλάδα, πολλοί επιχειρηματίες και έμποροι, κυρίως μικρότερων καταστημάτων, αρνούνται να τις δεχθούν και δέχονται μόνο μετρητά με τη δικαιολογία ότι οι προμηθευτές τούς ζητούν μετρητά.

Φήμες και αποφάσεις

Ειδικότερα, χαρακτηριστική της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα είναι η ανακοίνωση ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους η οποία γνωστοποίησε την Τρίτη πως οι έλληνες πολίτες θα μπορούν να αγοράζουν εισιτήρια στα ελληνικά αεροδρόμια χρησιμοποιώντας μετρητά. Εν τω μεταξύ, χθεσινά δημοσιεύματα έκαναν λόγο ότι και η Lidl Hellas δεν δεχόταν την Τρίτη πιστωτικές κάρτες αλλά σήμερα η εταιρεία το διέψευσε. Οπως αναφέρει η Lidl Hellas σε σχετική ανακοίνωση, «ισχύει κανονικά η δυνατότητα πληρωμής σε όλα τα καταστήματα της Lidl Hellas με πιστωτική και χρεωστική κάρτα. Με αφορμή την ψευδή είδηση που αναπαράγεται σε ελληνικά ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η εταιρεία διευκρινίζει ότι στις 30/6 το πρωί παρουσιάστηκε από την Εθνική Τράπεζα ένα τεχνικό πρόβλημα με το δίκτυο των τερματικών πιστωτικών καρτών που δεν αφορούσε μόνο τη Lidl Hellas, το οποίο αντιμετωπίστηκε άμεσα και η πληρωμή με κάρτες διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Η Lidl Hellas αριθμεί περισσότερα από 220 καταστήματα και απασχολεί περισσότερους από 4.000 εργαζομένους. Σαφής μας στόχος είναι να παραμείνουμε στην Ελλάδα και να συνεχίσουμε έτσι να συμβάλλουμε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Πάντως σημειώνεται ότι μικρότερα και μεμονωμένα καταστήματα δεν δέχονται από τη Δευτέρα πιστωτικές κάρτες παρά μόνο μετρητά.

Την ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες και δη όσοι σχετίζονται με τον τουρισμό επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος, σύμφωνα με τον οποίο οι tour operators από τις ΗΠΑ δεν κατέβαλαν σήμερα τις πληρωμές που είχαν υποχρέωση προς έλληνες ξενοδόχους γιατί αυτές θα δεσμεύονταν με την αιτιολογία ότι δεν έχει πληρωθεί η δόση του Ελληνικού Δημοσίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί και στα βενζινάδικα καθώς πολλά από αυτά δεν δέχονται πλέον πιστωτικές κάρτες.
Οι συνταξιούχοι υφίστανται τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία αυτές τις πρωτόγνωρες και δύσκολες ημέρες που περνά η χώρα μας.
Επιχειρήσεις που επιθυμούν να καταθέσουν μετρητά σε λογαριασμούς τους μπορούν να το κάνουν είτε μέσω ΑΤΜ (σε σφραγισμένο φάκελο) είτε σε υπηρεσία/ες των τραπεζών, σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται από την τράπεζα. Επίσης, σύμφωνα με διαδικασία που καθορίζει κάθε τράπεζα, θα εκτελούνται και εντολές πληρωμών με κεντρική εντολή (π.χ., για μισθοδοσίες, πληρωμή προμηθευτών κ.τ.λ.). Οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται. Για πληροφορίες και για την επίλυση προβλημάτων που ίσως προκύψουν οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικά στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου στο τηλέφωνο 210 3825.529».